02.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Над 5000 са настанените бежанци от Украйна в хотели в Добричка област

Все още няма никаква яснота за преместването на украинските бежанци от хотелите на морето в края на май
„В момента няма отдаване на квартири за бежанци в Добрич и региона. Хората, които имат помещения и желание, вече са го направили” – каза Олена Димитрова, председател на дружеството „Добруджа-Украйна”. „И хранителните помощи намаляват, но пък се явяват неочаквани дарители. Те са купили домати и краставици, предназначени за настанените в хотелите бежанци без изхранване” – добави тя.
„Все още няма никаква яснота за преместването на украинските бежанци от хотелите на морето в края на май. В Добричка област обаче сме решили собствениците на бази с профил ученически лагери и други подобни, където има настанени украински бежанци, да ги оставят.В бранша има мнение за оставянето на бежанците и против, но и двете страни питат за 40-те лв държавна подкрепа” – каза Димитър Димитров, председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. „В нашите хотели има настанени много бесарабски българи от Украйна, но те не разполагат със средства и документи, трябва да се погрижим и за тях” – добави той. Според Димитров, броят на бежанците, настанени в хотели в Добричка област, надхвърля 5000 души.”При бежанците ситуацията е динамична – всеки ден те пътуват към вътрешността на страната, кой се връща, кой не” – обясни браншовикът.
„В частни квартири в Добричка област има настанени украински бежанци.
Помагаме на всички, които се обърнат към нас” – каза директорът на БЧК-Добрич, д-р Артюн Еринозов. На ГКПП „Дуранкулак” продължават да пристигат бежанци от Украйна – по 5-6 автобуса за денонощие влизат у нас, каза още той. „В сравнение с преди една седмица, когато на границата почти нямаше автобуси, сега бежанският поток се увеличава” – добави д-р Еринозов. ДТ

Print Friendly, PDF & Email