28.01.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Над 370 000 домакинства ще получат енергийни помощи, реши кабинетът

Служебното правителство включи още 50 хиляди домакинства към подпомагането за настоящия отоплителен сезон, те ще получат еднократно по 300 лева
Служебното правителство включи още 50 хиляди домакинства към енергийното подпомагане за настоящия отоплителен сезон. Те ще получат еднократно по 300 лева, обяви в началото на правителственото заседание премиерът Гълъб Донев. За изплащането на финансовата подкрепа правителството осигури 15 милиона лева, които ще се изплатят до края на годината от Агенцията за социално подпомагане.
Енергийно подпомаганите домакинства през настоящия отоплителен сезон ще надхвърлят 370 000, след като днес стана ясно, че за още 50 000 служебното правителство е намерило допълнителен финансов ресурс от 300 лева.
Това са хора в неравностойно положение, които по принцип не попадат в обхвата на нормалната целева помощ за топло.
Гълъб Донев обяви: „Право на тази помощ ще имат семействата с деца с трайни увреждания, деца без право на наследствена пенсия от починал родител, деца-сираци, хора с увреждания, пострадали от пожари, наводнения и други природни бедствия през 2022-ра година, както и подпомагани от държавата ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали“.
Парите ще получат и приемни родители и семейства, при които са настанени за отглеждане деца, хората със социална или трудова пенсия за инвалидност над 90 на сто увреждане и чужда помощ, като не е необходимо да се подават заявления.
Пред министрите Гълъб Донев припомни, че четири месеца след встъпването във власт на служебното правителство, целите, които са поставени пред тях, остават същите – да се търсят решения в името на българските граждани: „Служебното правителство е временна власт и сме наясно с този безспорен факт. Ще добавя и още едно безспорно обстоятелство, което не е записано в основния закон. Властта е временна. Дори и най-дълго управлявалият притежава власт до време. Последствията от глупавите управленски решения обаче са трайни и трудно заличими. Не го забравяйте“.

Print Friendly, PDF & Email