15.07.2024

Над 16,5 млн. лева инвестираха големи търговски вериги в екология

Над 17,5 млн. лева инвестираха големи търговски вериги в по-добра среда за живеене и екология. Само през последната година шест от най-големите търговски вериги в България – Billa, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage и T MARKET, са инвестирали 16,5 милиона лева в екологична устойчивост и са дарили над 1 милион лева в подкрепа на над 50 социални инициативи.С реализацията на тези проекти големите компании са подобрили живота на хората в България.

„Над 4,5 млрд. лева са вложенията на компаниите, които работят на българския пазар и са с над 30% пазарен дял в сектора на търговията с бързооборотни стоки с над 20 хиляди служители“, посочи Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия (СМТ). 

От данните на анкетата с най-големите компании за търговия на дребно, проведена сред членовете на Сдружението за модерна търговия  за периода 1 юли 2018 година – 30 юни 2019 година, се вижда, че търговските вериги са вложили почти 16,5 милиона лева в намаляване на екологичното въздействие и въглеродния отпечатък от дейността си, за стимулиране на устойчиво потребление и подкрепа на инициативи за намаляване на замърсяването на планетата.

Това е постигнато чрез намаляване на потреблението на електроенергия с използване на последно поколение осветителни, хладилни и климатични системи; замяна на служебните автомобили с по-чисти, хибридни коли, инсталиране на фотоволтаични панели, като целта е използване на „зелена“ енергия; замяна на пластмасови изделия за еднократна употреба с биоразградими продукти; инсталиране на станции за безплатно зареждане на електромобили и инициативи за събиране на пластмасови капачки за рециклиране.

Шестте големи компании са дарили и над 1 милион лева за реализация на повече от 50 обществено значими проекти, които промениха живота на много хора. Сред тях са „Ти и Lidl за по-добър живот“, инициативите под мотото „За по-добър свят заедно“ на dm, подкрепа за успелите деца на България от страна на Kaufland, помощ за фондация „Искам бебе“ от Billa, подпомагане на локални инициативи от T MARKET и Mr. Bricolage.

Източник Инвестор

Print Friendly, PDF & Email