28.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Над 1000 седмокласници избират между 56 паралелки в Добричка област

Малко над 1000 ученици в седми клас в Добричка област завършват през тази учебна година, като 720 от тях са в град Добрич – съобщи Светлана Василева – началник на Регионалното управление на образованието, на Панорамата на средните училищат, в която участваха 16 школа. Организатори са община град Добрич и Център за подкрепа за личностно развитие. Панорамата на средните училища се провежда за 22-ра поредна година. На нея кандидат-гимназистите имат възможност да получат актуална информация за условията и сроковете за кандидатстване, класиране и записване на учениците за учебната 2022/2023 г. Всяко училище на своя щанд представя традициите, успехите и иновациите в своето обучението и подпомага учениците в избора на професия.
Държавният план-прием предвижда за тази тодина 56 паралелки в област Добрич за следващата учебна година – с една по-малко от настоящата, съобщи още Василева. Единствената предложена от училищата паралелка, която не е одобрена, е в обединеното училище в село Коларци. Причината е, че от години тя не събира необходимия минимален брой ученици. Училището в село Стефаново изобщо не е предложило паралелка в осми клас за следващата учебна година. Един осми клас повече ще има във финансово-стопанската гимназия „Васил Левски“ в Добрич. Паралелките в икономическата гимназия стават 4 със завръщането на специалност „Митически служител“. Миналата година одобрените паралелки в областта са били 57. Броят на седмокласниците е почти същият, като миналата година, но тенденцията е учениците да намаляват и това е основание и паралелките да намаляват, посочи Василева.
„Надявам се всеки ученик да направи своя избор информирано, спрямо своите желания и всяко училище да успее да реализира план-приема си“, пожела Василева.Панорамата на средните училища бе открита от кмета на Добрич Йордан Йорданов. „Знанието е сила и това ние трябва да си напомняме всеки ден. Развитието на нашето общество лежи на вашите плещи“, заяви кметът. Той пожела успех на матурите след 7 клас и в избора на кандидат-гимназистите къде да продължат образованието си.ДТ

Print Friendly, PDF & Email