22.07.2024

Над 100 000 подписа в Петиция против спирането на работата на британския парламент

Над 100 000 души подписаха петиция на интернет страницата на британския парламент с искане да не се допуска спиране на неговата работа, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Петицията беше регистрирана на уебсайта на Уестминстър, след като министър-председателят Борис Джонсън реши да спре работата на парламента до 14 октомври. До момента тя е подписвана от около 1300 човека в минута.
„Работата на парламента не може да бъде преустановена и той не може да бъде разпуснат до тогава, докато предвиденият в член 50 (от Лисабонския договор на Европейския съюз) срок (за преговори) не бъде значително удължен или Великобритания не се откаже от намерението да излезе от ЕС“, се казва в петицията.
Според правилата във Великобритания всяка петиция, събрала над 10 000 подписа, трябва да получи официален отговор от правителството, а при 100 000 подписа – да бъде разгледана в парламента.
Практиката показва, че свързаните с Брекзит петиции, които са десетки, откакто беше произведен референдумът във Великобритания през 2016 г., не успяват да окажат влияние върху процеса на излизане от Европейския съюз. В началото на годината петиция за отмяна на Брекзит събра рекордните 6,1 милиона подписа и беше обсъдена в парламента, но това не забави подготовката за излизане на Великобритания от ЕС, отбелязва ТАСС.
Източник „24 часа“
Снимка Ройтерс

Print Friendly, PDF & Email