07.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Мъж е осъден в Добрич за палеж и шофиране в нетрезво състояние

Обвинен за палеж и шофиране след употреба на алкохол получи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, чието изпълнение е отложено с 5-годишен изпитателен срок, след като Окръжният съд одобри споразумението, постигнато между мъжа, неговия защитник и прокуратурата. На обвиняемия С.П. е наложена и глоба от 200 лева. Той е лишен и от право да управлява МПС за срок от 1 година и 6 месеца.
Със споразумението страните приемат за безспорно установено, че на 12 септември 2021г., в село Батово, община Добричка, обвиняемият С.П. е запалил къща със значителна стойност – 118 456 лева. Имало е опасност пожарът да се разпростре и върху други имоти със значителна стойност – стопански постройки, намиращи се в урбанизираната зона на селото, имащи стойност от 42 775 лева, и са последвали значителни вреди в размер на 32 658.40 лв., за възстановяването на които е било необходимо да се направи ремонт на стойност 50 047.92 лева. Запалената жилищна сграда била собственост на жената, с която обвиняемият живеел на съпружески начала. Споразумението е постигнато, след като С.П. е възстановил причинените с престъплението имуществени вреди.
Мъжът се признава за виновен и по повдигнатото му обвинение, че на 14 септември 2021 г., в село Оброчище, общ. Балчик, е управлявал лек автомобил с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно 2.52 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство.
Одобреното от Окръжния съд споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email