24.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Мощна буря остави без ток хиляди домакинства в Калифорния, САЩ

Така наречената циклонна бомба донесе проливни дъждове и бурни ветрове в американския щат Калифорния. Десетки хиляди домакинства останаха без електричество. А пътища бяха затворени, предадоха световните агенции.
Най-засегнати са районите в Северна Калифорния, около Сан Франциско и Сакраменто. Там властите предупредиха хората за риск от наводнения и от свлачища и казаха, че тази буря може да причини и човешки жертви.
Над 80 полета от и за летището на Сан Франциско бяха отменени, според сайта Флайтрадар. Без ток са 60 000 домакинства, посочва сайтът Пауъраутидж. Прекъснати заради наводнения, свлачища или паднали дървета са пътищата в района на Мендосино, Санта Крус, Санта Клара. 
Според метеорологичната служба поривите на вятъра може да достигнат 110 километра в час. Интензивните дъждове ще продължат. А в планинските райони на Сиера Невада се очаква сняг, като снежната покривка може да достигне 1,2 метра.
В Сан Франциско барове и ресторанти останаха затворени, а хората бяха приканени да си стоят по домовете и да работят дистанционно оттам. Хиляди чували с пясък бяха раздадени на жителите на зоните, в които има риск от наводнения.
Циклонната бомба предизвиква рязко спадане на атмосферното налягане и поражда много силни ветрове. В случая тя е съпътствана и от така наречената атмосферна река – тясна ивица в атмосферата, подобна на река, която пренася големи количества влага от тропиците.

Print Friendly, PDF & Email