22.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Москва обмисля три варианта в отговор на въвеждането на тава на цените на руски петрол

Властите в Русия обмислят три варианта за отговор на въвеждането от страните от Г-7 и ЕС на таван на цените за вноса на руски петрол, съобщава сайтът на вестник „Ведомости“.
Първият вариант е пълна забрана за продажба на петрол на държави, подкрепили ограничението, включително ако купуват суровини от Русия не директно, а чрез страни посредници.
Вторият – забрана за износ по договори, които включват условие за таван на цената, независимо коя страна е получател. Третият вариант, който се разглежда, е въвеждането на така наречената индикативна цена, т.е. определяне на максимална отстъпка за руския петрол Urals спрямо референтния сорт Brent, като с увеличаване на отстъпката продажбите ще бъдат забранени.
Според източник на „Ведомости“ към момента нито един от тези варианти не е одобрен, възможни са други алтернативи или комбинация от тях.
Агенция Блумбърг пък съобщи, че Русия също така обмисля определянето на долна гранична цена за своите международни продажби на петрол. Москва може или да наложи фиксирана цена за руските барели суров петрол, или да определи максимални отстъпки спрямо международните показатели, на които те могат да бъдат продадени.

Print Friendly, PDF & Email