26.02.2024

Моряци приготвиха курбан на походна кухвя и го раздадоха на варненци

Празничните никулденски събития във Варна започнаха в 8 часа с празнична Утреня, а в 9 часа беше отслужена Архиерейска Света литургия в храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“.
След нея от 11 часа пред храма се проведе военен ритуал и беше отслужен молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – закрилник на моряци и рибари.
След приключването на ритуала на гражданите и гостите на Варна беше раздаден рибен курбан, приготвен в походна кухня от служащи във Военноморските сили.
За трета поредна година Никулден беше отбелязан на рибарското пристанище „Карантината“ в квартал „Аспарухово“. Съвместно с Варненската и Великопреславска света митрополия и ВМС бешее извършено освещаване и раздаване на Никулденски курбан за здравето на всички рибари, моряци и граждани. Специално за празника читалище „Просвета 1927“ представи кратка музикална програма.
В 18 часа бяха запалени и светлините на градската коледна елха на площад „Независимост“. По традиция в празника имаше и празничен концерт.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email