22.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

„Морска администрация“ може да изтегли заседналия кораб, но за сметка на собственика

Варна (20 септември 2021) Товарен кораб заседна до скалите под местност Яйлата край село Камен бряг. Пресфото-БТА снимка: Красимир Кръстев (ПК)

След като се запозна обстойно с актуалната фактическа обстановка, свързана с обезопасяването на товарния кораб „Vera Su“, заседнал край Камен бряг, министърът на околната среда и водите Асен Личев изразява следната позиция, съобщена на сайта на МОСВ вчера:
„Вече 5 дни и в момента отговорни за изтеглянето на кораба са корабособственикът и застрахователят. При липса на действие от тяхна страна, е необходимо Изпълнителна агенция „Морска администрация“ да се намеси и да проведе спасителна операция, като след това представи сметката на корабособственика.
От 20 септември до днес (вчера бел. ред.) регионалните структури на МОСВ са на мястото на инцидента, провеждат пробонабиране на морската вода в непосредствена близост до заседналия кораб и имат готовност за съдействие с оглед да не се допусне замърсяване на морската среда при провеждането на спасителни действия“, се казва в позицията на МОСВ.

Print Friendly, PDF & Email