26.02.2024

„Мозъкът на групата“ за имотни измами е бивш нотариус

Нови разкрития около групата за имотни измами на самотни възрастни хора, която беше разбита в столичните квартали Малашевци и Орландовци.

Преди минути завърши заседанието на специализирания съд, на което се решава дали задържаните да останат в ареста.

Заседанието на съда продължи повече от три часа. Трима от задържаните остават за постоянно в ареста, тъй като има опасност да извършат нови престъпления. Сред тях е и бивш нотариус. За двама съдът определи домашен арест, тъй като трябва да се грижат за две малки деца. В съдебната зала стана ясно, че групата е действала от март 2017 г., отличавала се е с изключителна бруталност и комбинативност. Също така в залата стана ясно, че се разследват и служители от две общини – „Красна поляна“ и „Подуене“.

Престъпната група е била ръковедена от семейство роми. Според прокуратурата схемите, обаче, били измислени от бивш нотариус, чийто права били отнети още през 2010 г. В дома му разследващите са открили предварителни договори за покупко продажби, нотариални актове, както и ксерокопирано досъдебно произвосдство срещу него. Някои документи били скрити в изба. Според разследващите Обвиняемият използвал вътрешни хора в общини и данъчни служби. Така намирал закъсали длъжници, на които лично погасявал задълженията. След това жертвите били настанявани в къщата на ромското семейство в Малашевци. Там получавали и дневни – между 3 и 5 лева.

Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура: Дори ги водели на почивка на море преди да се изповядат сделките. Имало е жена, която е осигурявала специални грижи за възрастните хора, която им правила масажи и им е танцувала.

Групата набелязвала и самотни възрастни хора и зависими от алкохол, а излизането от къщата след това било почти невъзможно.

Сийка Милева, говорител на Специализираната прокуратура: Бил нанасян побой с пръчки, шамари и юмруци. Всеки ден им давали да пият медицински спирт с цел да предизвикат неадекватното им състояние и опиянение.

Парите от продадените имоти се превеждали на личните банкови сметки на жертвите, за да не се буди подозрение. След това под натиск били принуждавани да изтеглят всичко, твърдят от прокуратурата. Адвокатът на бившия нотариус отрече той да е замесен в измамите.

Розалина Апостолова, адвокат: Няма писмен или гласен доказателствен източник, от който да се изведе, че Борис Янков е давал съвети някому.

От прокуратарута заявиха, че ще поискат запор на банкови сметки и имущество на задържаните.

Print Friendly, PDF & Email