24.07.2024

Много отличия и емоции на Празника на плодородието

С 24 щанда се презентираха обществени организации и частни производители в Шабленско. Гости на тържеството бяха и пенсионери от община Терешин, Полша, които бяха изненадани с разходка по Северното ни Черноморие от кмета Мариян Жечев
По традиция, журито обходи, вкуси и оцени и щандовете, които бяха подредили читалища, обществени организации и частни производители от община Шабла, тази година 24 на брой.
За най-добър български производител беше отличена млекопроизводителна ферма „Овчарови“ – Шабла, които впечатлиха журито с приготвената от тях саздърма.
Кметство село Горун се окичи с наградата „Най-вкусно местно ястие“. Те спечелиха симпатиите на журито с техния лучник.
Кметство село Ваклино бяха отличени за своя нестандартен щанд, на който се предлагаха ястия от различни национални кухни.
Наградата „Най-добре изглеждащ щанд“ отиде в село Тюленово. Дамите от там научиха Ути как се преде и усуква домашна вълна.
Фурната в село Дуранкулак впечатли оценяващите и донесе наградата за хляб.
Отличието „Най-богат щанд“ отиде в село Пролез.
В село Езерец отиде наградата за най-едър чесън – глава с тегло 0,500 кг.
Общинска администрация Шабла беше отличена за най-едър плод. За едър зеленчук наградата отиде в село Граничар. Най-голямата тиква беше отгледана в село Горун.
За “Най-вкусно тестено изделие“ беше отличен пенсионерски клуб „Бонка Добрева“ село Крапец.
На празника присъстваха и гости от община Терешин, Полша – членове от пенсионерски клуб „Радостна есен“, които приготвиха и раздадоха на присъстващите традиционни полски ястия.
Специални благодарности, грамота за участие и разходка по Северното ни Черноморие получиха от кмета на общината Мариян Жечев.
Докато кулинарите се вихреха по щандове, шатри и импровизирани кухни, на сцената течеше и богата музикална програма. В нея взеха участие фолклорни групи и танцови състави от община Шабла, общините Добричка и Генерал Тошево.
Празникът се финансира със средства по проект № BG14MFOP001-5.003-008, с наименование „Информационна кампания на територията на община Шабла на тема „Полезността на продуктите от риба и аквакултури“, Договор № МДТ-ИП-01-22/07.03.2019 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма за Морско дело и рибарство 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство и Държавния бюджет на Република България.
След като наградите бяха връчени на сцената се качи Николина Чакърдъкова и неврокопските танцьори. Малки и големи се хванаха на кръшни български хора както се полага на голям български празник.
Шабленският празник на Плодородието и през 2019-та доказа, че расте и се развива – откъм програма, изненади и богатство на щандове и вкусни блюда, приготвени пред очите на посетителите. В резултат на което те са все повече и повече от година на година. Екип на БНТ засне „Празник на Плодородието Шабла 2019“, а филмът ще бъде излъчен по Канал 1 на телевизията по-късно през есента.

Print Friendly, PDF & Email