05.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Младост и опит „взеха“ наградите за най-добро домашно вино в Добрич

54 лозари и винари участваха в конкурса за най-добро домашно вино реколта 2020 г. в Добрич. Победителите бяха наградени на Трифон Зарезан на площад „Свобода“ в центъра на града.. Конкурсът се организира от общината и магазин „Къщата на виното“. Майсторите бяха оценявани в три категории.
Те получиха наградите си от кмета Йордан Йорданов, който, след като заряза лозата в Етнографската къща, беше обявен за Цар на лозата.
Професионалният фолклорен ансамбъл „Добруджа” пресъздаде обичая „Лозари” с песни и танци от Добруджа и задължителните бъклици. „Танцьорите играха на метър и половина най-малко един от друг, хванати за бичове и за кърпички, заради противоепидемичните мерки” – каза главният художествен ръководител Стоян Господинов.
Кметът поздрави добричлии, които бяха над 100 в ледения ден при минусови температури, като каза: „Ще работим за града и се надявам да пиете това плодородно вино, което ще произведем. Поверието гласи, че, колкото по-мразовит е този ден, толкова по-плодородна ще бъде годината. Затова и пожелавам една здрава и много плодородна годината”. Участниците в тържеството бяха категорични, че традициите трябва да се пазят. „Те топлят, напук на студа” – добавиха те.
Победител при червените вина е Валентин Ничев, следван от Мариян Игнатов и Васил Георгиев. „Традициите ни връщат към нашите корени. М.г. имах втора награда. Тазгодишната първа награда я ценя много, защото конкуренцията беше много голяма. 60 процента от виното ми е от сорта „Мерло” и 40 процента – от сорта „Каберне”. Тази есен очаквам за първи път да бера грозде от собственото си лозе в околностите на Добрич, което е тригодишно” – каза Ничев.
Като майстор на домашното бяло вино бе определен Петър Янков, който получи първата награда в категорията. „Не получавам за първи път награда от конкурса, но за първи път е първа. Гледам си лозето, което е в село Паскалево. Тази година виното стана хубаво. Споделям го с приятели” – каза той. Втори е Димитър Димитров, трети – Георги Белов, а поощрителна награда бе присъдена на Недко Йорданов.
„Розето се прави по-трудно от другите вина, защото, противно на разпространеното мнение, се прави от червено грозде. Около 500 л вино правя – освен розе, имам и бяло, и червено, и го пием с приятели” – каза носителят на първата награда в категория „Розе” Ивайло Михайлов. Втори бе класиран Веселин Иванов, а трети -Даниел Йорданов. ДТ

Print Friendly, PDF & Email