28.02.2024

Младежи със специални потребности заживяват самостоятелно

„Бяхме на гости в Чудния дом на част от младежите, работещи в социално предприятие „Чудната градина“. Благодарение на съвместната ни работа 4-ма потребители на услугите „Защитено жилище“ и „Преходно жилище“ ще имат възможност, в подходящ за тях момент, да излязат от резидентната услуга и да заживеят сами. Младежите са на възраст от 24 до 32 години. Работят и това им позволява да си плащат сами сметките, да се грижат за ежедневието си и да мечтаят един ден да имат собствен дом” – пише във фейсбук страницата си кметът на Добрич Йордан Йорданов.
Сега те живеят в общински апартамент. Ремонтът и мебелите са съвместно дело на община Добрич и „Есетере България“. Наставничеството е благодарение на фондация „Свети Николай Чудотворец“, които с грижа и постоянство работят млади хора със затруднения да намират своето достойно място в обществото.
Предстои услугата да се доразвие, като фондацията ще кандидатства за лиценз за асистентска подкрепа, като тази услуга ще бъде валидна и за други потребители.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email