29.09.2023

Министър Меджидиев: Мерките за изборния ден са препоръчителни, няма никакви забрани

„Трябва да се вземат много бързо мерки в това отношение.Необходими са и сериозни законодателни промени, за да може да се защити персонала. Ние сме служебен кабинет и можем само да заложим предложения. Категоричен съм, че при такива случаи трябва да има бързи производства” – каза в Добрич, където откри обновеното спешно отделение на болницита, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев за случаите на нападения над медици. Той заяви, че насрочи проверка за действията на дежурен лекар в нетрезво състояние. „На места има етични комисии, които спешно трябва да разгледат казуса, както и съсловните организации да вземат мерки” – добави той.
В отговор на журналистически въпрос за противоепидемичните мерки при провеждането на предстоящите парламентарни избори министър Меджидиев обясни, че не са въведени никакви забрани. Действащите мерки, включително и в изборния ден, са с препоръчителен характер. Основните насоки, дадени от Министерството на здравеопазването, са за проветряване, спазване на физическа дистанция и дезинфекция. Ограничителни мерки към гласуващите няма. По отношение гласуването на лицата, поставени под карантина и изолация, министърът беше категоричен, че решението за това е на Централната избирателна комисия. „От Министерството на здравеопазването издаваме заповед, с която посочваме мерките, които трябва да бъдат спазвани и съответно групите, посещаващи карантинираните за гласуване как трябва да бъдат облечени, каква дезинфекция, каква дистанция се спазва” – обясни министърът.
„Що се отнася до образователната система – училища няма да бъдат затваряни, всички противоепидемични мерки в училищата и детските заведения са препоръчителни и въвеждането им е решение на съответния директор на учебно заведение. В момента COVID-ситуацията е абсолютно спокойна. Няма никакво натоварване на лечебните заведения. Въпреки това, тъй като сме трета година в това положение, системата е подсигурена с медикаменти. В анекса, подписан с Националната здравна каса, оставихме COVID-леглата в интензивните отделения и запазихме броят им. Имаме пълна готовност, ако се наложи, да реагираме“, допълни д-р Меджидиев. ДТ

Print Friendly, PDF & Email