28.01.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Министър Ананиев подкрепи програмата на кандидата за кмет на Добрич Надежда Петкова

Програмата на кандидата за кмет от местна коалиция ГЕРБ (СДС) Надежда Петкова показва изключителния професионализъм и познаване на проблемите на град Добрич. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той бе в града за откриването на новия модерен 32-срезов компютърен томограф, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Надежда Петкова благодари на премиера Бойко Борисов и на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за това, че болницата в Добрич вече има такава модерна апаратура, която дава възможност пациентите да бъдат диагностицират и лекувани успешно в Добрич.

„В моята програма като кандидат за кмет съм позиционирала конкретни теми, за да подкрепим, както нашата болница, така и двата консултативно-диагностични центъра. Трябва да направим така, че да имат добра медицинска апаратура, но също и медици, специалисти“, посочи кандидатът за кмет. Тя е водила разговори с министър Ананиев за възможността болницата да получи лапароскопско оборудване.

В Добрич да има филиал на Медицинския университет-Варна е друга задача, която Надежда Петкова си е поставила и вече е предприела конкретни стъпки. „В тази форма аз виждам не само подкрепа за осигуряване на кадри за болницата и двете ДКЦ-та, но и мащабен проект, чрез който младите хора ще могат да водят практиката си в детските ясли и градини, в пенсионерските клубове и социалните обекти.

„Предложенията на Надежда Петкова  по отношение на решаването на проблемите с човешките ресурси съвпадат с политиката на Министерство на здравеопазването. Нейните предложения са реалистични и осъществими. Когато бъде одобрен бюджетът за 2020 година, можем да обсъдим как да се закупи нужната за болницата апаратура“, каза министър Ананиев.

„Независимо, че болницата е мажоритарна държавна собственост, тя трябва да бъде припозната от местната власт. Трябва да бъде подкрепена категорично, по един или друг начин“, заяви Надежда Петкова.

„За да има достъпно и висококачествено здравеопазване, е необходимо да се инвестира в сектора. Както и премиерът Бойко Борисов подчерта, здравеопазването е водещ приоритет. За целта трябва да се инвестира в съвремена апаратура, в съвремени форми на лечение“, каза министър Ананиев.

„Общината трябва да бъде активна, а не да абдикира от проблемите в здравеопазването“, каза Надежад Петкова. Тя изрази убедеността си, че в подкрепа на качественото здравеопазване в Добрич може да се търси и европейско финансиране, за да се подкрепят доболничната и болничната помощ в града, а граждани на Добрич да се чувстват спокойни, че тук могат да се лекуват.

Print Friendly, PDF & Email