20.06.2024

Министърът на отбраната Тагарев се подписа върху първия български F-16, произвеждан в САЩ

В рамките на визитата им в САЩ министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посетиха заводите на „Lockheed Martin“ в Грийнвил, щата Южна Каролина.

Целта на посещението беше да се срещнат с представители на ръководството на компанията, да се запознаят с производствения процес и да проследят напредъка на производството на самолетите F-16 Block 70, предназначени за българските ВВС.

На място българската делегация е била посрещната от Орландо Санчес, вицепрезидент и генерален мениджър на Интегрираната изтребителна група в „Lockheed Martin“.

На срещата е присъствал и заместник помощник секретарят на ВВС по въпросите на международното сътрудничество Кели Сейболт.

От пост на военния ни министър във Facebook е видно, че той полага подписа си на първия български F-16.

„Българското общество очаква с голямо нетърпение F-16 Block 70. За нас това е огромен проект и сериозно усилие за повишаване на способностите на въоръжените ни сили“, отбелязва министър Тагарев по време на срещата.

При обиколката в производствената база делегацията е разгледала седем от предназначените за страната ни изтребителя, които се намират в различен етап на производство.

България ще бъде втората европейска страна, която ще получи най-съвременната версия на F-16.

Print Friendly, PDF & Email