01.04.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Международно жури класира проектите за новата визия на центъра на Добрич

Според специалисти, в доста проекти присъстват фонтани, други водни пространства и то много смислено
Вече са известни класираните от международното жури проекти за нова визия за централната градска част на Добрич. „Има проекти на първо, второ и трето място, както и две поощрителни награди”, каза на пресконференция председателят на журито арх. Любо Георгиев. Пак пред журналисти той връчи пликовете с протоколи, доклади от работата на журито през последните три дни, както и списъкът с отличените проекти на кмета на Добрич Йордан Йорданов.
На първо място е класиран проектът на „Плейсмейк”-Дизайн груп студио-София. На второ място е проектът на консорциум „Ени Калър Пони НССН”-София. На трето място е проектът на „Джа Кубич” – архитектурно студио от Анкара, Турция. Поощрителните отличия са за студио „Забриское”, Белград, Сърбия и „Захе”ЕООД- Владимир Георгиев.
„С така проведения конкурс община Добрич застава в авангарда за оформяне на публично пространство. Конкурсът беше анонимен, което означава, че при оценяването от безспорни специалисти от няколко държави – Франция, Италия, Румъния, Швейцария, България, са везти предвид само качествата на проектите, без никаква друга намеса. Гражданството също ще може да се произнесе по премираните проекти – кой от тях им допада най-много. Нашата задача като жури беше да посочим най-подходящите проекти за град Добрич – като климат, движение на ветровете и т.н. Пак искам да подчертая, че тези проекти са идейни – за концепция за различни сегменти в централната градска част. Предстоят още поне две фази до изработването на конкретния проект”, обясни арх. Георгиев. „Оценявали сме по няколко критерия –функционалност – достъп, зониране и т.н., целесъобразност – за съответствие с климатичните условия и др., дизайн – предлаганата визия да е устойчива в бъдещето като градоустройство, оригиналност. С най-ниска тежест е критерият „цена”, добави специалистът. „Според журито, премираните проекти обхващат определеното за създаване на нова визия пространство в цялост. Предлагат убедителни решения и поставят най-добре избраното пространство в бъдещето. В тях има креативност и добавена стойност. Помислено е за всичко, включително и за дърветата, и за водните площи, за местата за срещи, за сцени и т.н.”, каза още Георгиев.
В конкурса за идеен проект за нова визия на центъра на Добрич участваха 28 проекта – на творчески колективи от САЩ, Мексико, Виетнам, Ливан, от страни в Европа, от държави на Балканите, от Добрич и от други градове в страната.Проектите се състоят от табла – от 4 до 7, както и обяснителни записки.
„Отличените проекти ще бъдат сложени в Интернет страницата на общината. Те ще бъдат изложени в своеобразна изложба на центъра на Добрич. Така ще проведем анкетата сред гражданите за тяхната класация за проектите. След това те ще бъдат обсъдени в Общинския съвет. Това ще стане най-рано на заседанието през януари догодина”, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той попита колко струва в проектите настилката. Отговорът от журите беше – от 500 хиляди до 50 милиона лева.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email