27.02.2024

Медицински специалисти на протест под прозорците на Бойко Борисов

Медицински сестри протестират пред сградата на Министерския съвет, съобщи bTV.
Исканията им са за ясни правила при разпределение на публичните средства, за да останат младите специалисти в България, достъп до качествени здравни грижи на населението и достойно заплащане.
Според твърденията на медицинските сестри, протестът им не е за по-високи заплати, а за по-добри условия. Това е пети национален протест на медицинските специалисти от началото на годината. 
Организатор на протеста е новоучредения Синдикат на медицинските специалисти, съобщи по-рано БНР.
Пред сградата на властта са медицински сестри, акушерки, фелдшери и физиотерапевти от страната.
Основните им искания са за реформи и нов модел за финансиране на болниците, каза за обществената медия лидерът на синдиката Мая Илиева.
По думите й новата структура ще следи да решава проблемите и да променя условията на труд, за да са адекватни и да отговарят на българското законодателство. 
„В момента 90% от болниците не работят по закона, заради това че няма кадри, заради многото часове извънреден труд, заради нерегламентираните дежурства 24-36 часа. Изключително много нарушения, за които ние ще сигнализираме като синдикат“, каза Мая Илиева. 
Малко по-късно протестиращите обявиха, че ще останат пред сградата на властта през целия ден и през нощта на палатки. Те настояват представители на Синдиката да бъдат приети за разговор с премиера Бойко Борисов.
„Искаме той да бъде гарант за това, което на нас са ни обещали, искаме да се променят правилата, искаме да има стандарти, искаме въвеждане на електронна здравна карта. Искаме да можем наистина да работим по тези правила“, заяви Илиева.
Освен тези искания, медицинските сестри настояват и да имат две минимални работни заплати, защото колегите им заминават на работа в чужбина.
Въпреки провеждането на протестната демонстрация движението в района на Министерския съвет се осъществява нормално.
Източник: news.bg

Print Friendly, PDF & Email