07.12.2023

Медии съобщават за много загинали в южната част на ивицата Газа

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече Израел „държава на терора“, малко след като се завърна от посещение в Германия

Най-малко 15 палестинци загинаха при израелски бомбардировки в централната и южната част на ивицата Газа, съобщи палестинската новинарска агенция УАФА, цитирана от Ройтерс.

Тринайсет души загинаха при израелска атака срещу сграда в бежанския лагер Нусейрат в централната част на ивицата Газа, а жена и детето ѝ бяха убити в южния град Хан Юнис, съобщи УАФА.

Израелската армия е убила вчера сутринта двама палестинци при операция на Западния бряг, предаде агенция УАФА.

Израелските сили са застреляли 46-годишния инвалид Исам ал Файед на входа на бежанския лагер Дженин, съобщи агенцията.

Още един палестинец, 20-годишният Омар Лахам, загина от огнестрелна рана в главата при сблъсъци с израелските сили в бежанския лагер Дхейшех южно от Витлеем, предаде УАФА.

От своя страна израелската армия съобщи за още двама убити нейни войници в Газа, с което общият брой на убитите досега във войната с „Хамас“ израелски военнослужещи достигна 58 души.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече Израел „държава на терора“, малко след като се завърна от посещение в Германия, предаде ДПА.

„Човекът, който ръководи тази държава на терора, в момента е накарал израелския народ да вика и да се бунтува срещу него. Ето защо краят му е близо“, заяви Ердоган, визирайки израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

Ердоган освен това каза, че западни правителства, включително Германия, са свързани с това, което той нарече „кръстоносна империалистическа структура“, без да навлиза в повече подробности. „За съжаление, видях това по време на посещението си в петък“, заяви Ердоган.

По време на визитата си в Германия той  се срещна с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Олаф Шолц. Посещението му  в Берлин беше  първото от почти четири години.

Породилата полемика визита се състоя малко след острите словесни нападки на Ердоган срещу Израел във връзка с продължаващите бомбардировки на ивицата Газа. Въпреки че Ердоган осъди убийството на стотици израелски граждани, извършено от „Хамас“ на 7 октомври, по-късно той определи въоръжената групировка като движение, борещо се за свобода.

Print Friendly, PDF & Email