16.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

МВФ още не е решил дали да остави Кристалина Георгиева на поста й

Кристалина Георгиева Снимка: Фактор

Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) все още не е решил дали да остави на поста управляващата директорка на МВФ Кристалина Георгиева, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на комюнике на фонда.
Управителният съвет обсъди през уикенда с Георгиева и с американската правна кантора УилмърХейл (WilmerHale) въпроса за предполагаемия натиск, оказан от българката, докато е била на висок пост в Световната банка (СБ), върху служители да променят данни в полза на Китай.
Управителният съвет на МВФ смята, че е постигнал вчера „значителен напредък“ в проучването на случая. Той си е поставил за цел да приключи разглеждането на въпроса „много скоро“.
Очаква се управителният съвет на МВФ да реши съдбата на управляващата директорка на фонда Кристалина Георгиева, съобщи по-рано Ройтерс, като се позова на запознати с досието анонимни източници.
Това ще стане в момент, когато представители на много от 190-те страни членки на МВФ пристигат във Вашингтон за годишните есенни срещи на фонда и на СБ.
Управителният съвет на МВФ обсъди казуса в продължение на пет часа в петък. Той реши да проведе отделни срещи в неделя с Кристалина Георгиева и с юристи от американската правна кантора УилмърХейл.
Скандалът заплашва да засенчи привличащите вниманието годишни срещи на базираните във Вашингтон международни финансови институции, на които е планирано да бъдат обсъдени световната икономика, пандемията от новия коронавирус и въвеждането на глобален минимален корпоративен данък, отбелязва Ройтерс.
В доклада на кантората УилмърХейл се твърди, че докато е била главен изпълнителен директор на СБ през 2017 г., Георгиева е оказала „неправомерен натиск“ върху служители да направят промени в данните, които да изведат по-напред позицията на Китай в годишната класация на банката „Да правиш бизнес“. Това е станало в момент, когато СБ търсела подкрепа от Пекин за голямо увеличаване на капитала си. Георгиева отрече категорично обвиненията.

Print Friendly, PDF & Email