22.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

МВР проверява фалшифицирани резултати от изпити в ОД МВР

След сигнал на от в. “Добруджанска трибуна“ до главния секретар и компетентните дирекции във вътрешното ведомство ще се установи кой и защо е заявил неверни данни в документ в полза на държавни служители


Вътрешното министерство проверява сигнал на в. „Добруджанска трибуна“ за фалшифицираните резултати от изпита по физическа пригодност в ОД МВР-Добрич, след който двама от служителите са получили заверка, въпреки, че не покрили нито един от тестовете.
Физическият тест се полага ежегодно и въз основа на резултатите от него се решава кой има право да носи служба в МВР и кой да бъде отстранен на друга, която няма привилигиите на държавен служител.
За безобразната неистина, описана надлежно в протокола от изпита, което е тежко дисиплинарно нарушение по Етичиния кодекс на служителите в МВР и престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, са сезирани още Главна дирекция „Национална полиция“, Дирекция „Инспекторат“, Дирекция „Вътрешна сигурност“ и главния секретар на МВР.
В заведения сигнал се настоява да се установи кой е определил състава на изпитната комисия и отговарят ли участващите в нея на предмета й. Явили ли са се Пенко Бяливанов и Димо Димитров на изпит за физическа пригодност за носене на служба в МВР, какви резултати са постигнали, кои са служебните лица, подписали протокола от изпита с „издържан“ за двамата, защо двамата са толерирани на изпита за сметка на останалите от състава на ОД МВР-Добрич.


Изисква се към всички, замесени по казуса, да бъде приложена с цялата тежест Закона за МВР, Етичния кодекс на служителите в МВР и Наказателния кодекс.
Припомняме, че на 10 октомври т.г. в ОДМВР-Добрич, е проведен ежегодния изпит за физическа пригодност на личния състав за носене на служба.
На изпита се явяват бившият физкултурник Димо Димитров и наскоро възстановеният на работа Пенко Бяливанов. Според колегите им нито един от двамата не прави и опит да избяга за време 800 м, през осморките и да направи за норматив лицевите опори. Въпреки това в протокола от изпита е записано, че двамата успешно са издържали изпита.
Парадоксално е, че в изпитната комисия е началникът на Първо РУ-Добрич, Добромир Пеев. Същият е бивш служител на „Вътрешна сигурност“ и би трябвало да е наясно какво повлича изопачаването на истината в МВР, при това в официален документ от и пред служебни длъжностни лица.
Екипът на в. „Добруджанска трибуна“ настоява въпросните господа – Пенко и Димо Салкъма, да бъдат изпитани пред комисия, назначена от МВР-София, за да докажат годността си да носят униформа, служебно оръжие, заплата на държавни служители, гражданите на РБългария да им плащата данъци и осигуровки, да имат но над 30 дни платен годишен отпуск и да имат право да получат 20 заплати при пенсионирането си.
Категорични сме, че докато това не стане, всички ние, читателите ни и колегите на тандема „псевдо шампиони“, ще знаем, че нахалост издържаме тях и семействата им.

Print Friendly, PDF & Email