01.03.2024

Мая Манолова: „Да си върнем ЕРП-тата”

Обратно изкупуване на енергоразпределителните дружества поискаха от „Изправи се България” /ИБГ/ с лидер Мая Манолова по време на свой национален семинар.
Решението от социалната формация за това е взето при обсъждане на енергийната тема заедно с външни гости и енергийни експерти, сред които и Георги Кадиев.
В решението си от ИБГ се аргументират с липсата на инвестиции в електропреносната мрежа от страна на ЕРП-тата, довела до големия брой аварии и продължаващите прекъсвания на електроснабдяването след снеговалежа миналата седмица.
„Българската държава трябва да си върне контрола върху електропреносната мрежа. Тя е част от критичната инфраструктура на държавата. Недопустимо е след 10см сняг в началото на зимния период да излизат извън строй електропроводите в цялата страна. И липсата на инвестиции за поддръжката й и продължителните прекъсвания повлича след себе проблеми с водоподаването, с топлоподаването, с достъпа до интернет, който е част от ключовата инфраструктура за икономиката, води до прекъсване работата на болници.“ – заяви Манолова. Участници във форума дадоха множество примери с проблеми, които продължителните прекъсвания на еленергията създадоха на социални и здравни заведения, като например белодробната болница във Велико Търново, която след снеговалежа остана за 36 часа без ток.
Като възможност за придобиване на ЕРП-тата от „Изправи се България” в решението си предлагат въвеждане на данък свръхпечалби за големите корпорации (енергийни дружества, оръжейни търговци, банки, телекоми, хранителни вериги), с който да се финансира обратното изкупуване на енергоразпределителните дружества.
В позицията си от партията настояват незабавно доставчиците на еленегия да изпълнят законовите си задължения и общите си условия и да изплатят на всички пострадали от липсата на елзахранване за повече от 24 часа определените компенсации от 30лв за първия ден и още по 20лв за всеки следващи 12 часа без електричество. В такова състояние са хиляди домакинства от цялата страна.
В противен случай юридическият екип на „Изправи се. БГ” е в готовност за завеждане на колективни искове. ДТ

Print Friendly, PDF & Email