02.10.2023

Мая Димитрова: „Съдебната реформа трябва да бъде цялостна, а не на парче“

„Само се говори за конституционни промени, но няма конкретни предложения от нито една партия”, добави народният представител от коалиция „БСП за България”
„Многократно сме повтаряли, че, когато се прави съдебна реформа, тя трябва да бъде цялостна, а не на парче. Всички бяхме свидетели как се случиха нещата с промените в Закона за съдебната власт. Комисията по правни въпроси заседава предния ден вечерта до късно, цяла нощ работиха експертите, за да може на следващия ден, неочаквано за всички, точката да влезе в дневния ред на Народното събрание. И то без да сме прочели доклада.“, заяви народният представител от “БСП за България“ Мая Димитрова в кулоарите на Народното събрание.”Съдебната реформа трябва да се извърши във всички нейни сфери. Не бива по никакъв начин нито прокуратурата, нито следствието, нито съдиите да бъдат подчинени на политиците. Зависимостта на Гешев пролича от това, че, едва когато Висшият съдебен съвет поиска предсрочно прекратяване на пълномощията на главния прокурор Иван Гешев, чак тогава прокуратурата започва да работи. Логичният въпрос е какво я е спирало досега ”, добави тя.
Народните представители от коалиция “БСП за България“ вчера гласуваха против Делян Пеевски от ДПС да стане член на Комисията по конституционни въпроси.
„Ние многократно сме заявявали, че само се говори за конституционни промени, а не е ясно какво точно ще се променя. Няма внесени предложения от нито една парламентарна група или политическа партия .Комисията по конституционни въпроси е заседавала едва два пъти. Има конституционно мнозинство от миналия петък, но нито ГЕРБ-СДС, нито “Продължаваме промяната“, са се обръщали към нас. Ние ще имаме нашите предложения, но първо нещо трябва да бъде поставено на масата“, посочи Димитрова.
По думите на Димитрова, всичко това, на което сме свидетели в държавата в момента, се е случило, след като главният прокурор скъса оставката си. „След това започнаха да валят искания за имунитети. Ние последователно винаги сме казвали, че, когато се прави съдебна реформа, тя не трябва да засяга определени лица като такива, а институциите като такива. За да има работещо правосъдие, съдебната реформа трябва да бъде променена цялостно“, категорична е тя и допълни, че прокуратурата трябва винаги да работи по начина, по който го прави в момента.
„Много преди Мария Габриел да каже, че иска оставката на Гешев, ние като политическа партия сме искали тази оставка. Ако има партия, в която прокуратурата да е влязла, това е БСП и това е прецедент. Ние сме последователни в позицията си и сме искали многократно оставката на Гешев“, припомни Димитрова и уточни, че Висшият съдебен съвет е органът, който взема решение дали предсрочно да бъдат прекратени правомощията на главния прокурор.
„Ние многократно заявихме, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Решението ни няма нищо общо с оставката на Гешев“, коментира Димитрова и припомни причините, поради които партията прекрати преговорите за съставяне на правителство с първия мандат: „На разговорите ни с ГЕРБ стана ясно, че нямат принципи и последователност в тяхната политика. С нас говорят едно, със следваща партия – друго. Не сме искали и няма да бъдем патерица на което и да е правителство“, обясни тя и добави, че при тези разговори министри и имена не са обсъждани.
„Няма за какво да съжаляваме, че през 2016 г. издигнахме Румен Радев за кандидат за президент. Тогава България имаше нужда от ново лице за президент и той спечели“, заяви Димитрова. „По отношение на това, което се случи впоследствие – всички сме свидетели на проектите, които произлязоха от президентската институция, като “Продължаваме промяната“.Помним и хвалбите му за Кирил Петков и Асен Василев като министри в служебно правителство. Президентът направи много остро изказване срещу новосформираното правителство. Прецедент е, че Радев напусна залата по време на химна и на клетвата. Това е и неуважение към националния химн и към нацията“, коментира депутатът от БСП. ДТ

Print Friendly, PDF & Email