06.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Мая Димитрова: „Основната задача на БСП е грижа за хората и най – уязвимите групи”

Предложените от правителството антикризисни мерки са допълнение на вече извоюваните от БСП социални политики приети с бюджета за 2022 г. – заяви народният представител от БСП от Добричкия регион Мая Димитрова.
„Българските граждани и икономика очакват да бъдат подпомогнати в застигналите ни кризи и затова най важните проблеми, които трябва да бъдат решени, са свързани с растящите цени и доходите на българските граждани. Търсим решение на тези проблеми чрез предложените от правителството антикризисни мерки, които да подпомогнат както бизнеса така и младите семейства и пенсионерите” – каза още Димитрова.
Всички социални мерки приети с бюджета от 1 април продължават да действат, увеличената минимална работна заплата, увеличеното през втората година майчинство, детските добавки, безплатните детски градини и ясли, увеличеният размер на обезщетението за безработица, като се допълват с нов пакет от мерки.Те са 0 % ДДС за хляба, увеличение на размера на пенсиите средно с 20 %, и което е още по – важно, че няма има пенсия под прага на бедност, а от 1 октомври преизчисляване на пенсиите на база средно осигурителен доход от 2021 г, увеличават се данъчните облекчения за работещи родители от 450 на 600 лева годишно за едно дете и 1200 лева годишно за две деца, увеличава се размера на ваучерите за работници от 1 млрд на 1 млрд и 200 млн. лева, освобождаване от акциз за природен газ, метан и електрическа енергия, отстъпка за гориво – 25 стотинки за литър гориво за А95, дизел без добавки, пропан – бутан и метан.Предложените антикризисни ще подкрепят най – уязвимите групи, пенсионерите, младите семейства и работещите бедни” – обясни депутатът.
„В по – голямата си част тези мерки бяха заложени в програмата за управление Българската социалистическа партия и ние ще настояваме както за преизчисляване размера на пенсиите от 1 октомври така и за увеличаване размера на минималната работна заплата.Като партия винаги сме били последователни и предвидими и основната ни задача е грижа за хората и най – уязвимите групи” – добави народният представител ДТ.

Print Friendly, PDF & Email