24.07.2024

Масово българите не знаят за откриваните от Борисов заводи

63% от хората биха искали да знаят имената на успешните български предприемачи и компании, но само 39% от участниците в изследването мислят, че може да има успешен бизнес в страната. Други 34% смятат, че успешният бизнес на тази територия е невъзможен
Едва 2% от българите са чували са откриването на нов завод в страната през последния месец. Само 9% знаят за откриване на завод през последната година, а цели 60% от българите изобщо не могат да си спомнят кога за последно е бил открит нов завод. Това са данните от представителното социологическо изследване на агенция „Тренд“, финансирано от Германо-Българската индустриално-търговска камара. То бе представено в четвъртък заедно с инициативата „За успеем в България“ за популяризиране бизнес успехите у нас, която е на Българската стопанска камара и редица чужди камари у нас.
Очевидно, че българските граждани не споделят впечатленията на премиера Бойко Борисов, който преди три дни обяви следното: „Всеки ден, през ден, се откриват заводи. Затова, въпреки че Европа е в рецесия, ние държим над 3% ръст на икономиката“.
Изследването на „Тренд“ е направено в периода 2-10 юли тази година – около два месеца след вкарването в употреба на стратегията на премиера с джипката. В дните преди европейските избори Борисов започна да обикаля страната със служебен високопроходим автомобил, за да открива нови заводи, да инспектира строителни работи, а всичко това бе излъчвано на живо в профила му във Фейсбук.
Премиерът държи да подчертае всеки път, че България се развива в положителна посока. Едва 31% от анкетираните от „Тренд“ обаче споделят вижданията му за положителното развитие на българската икономика. Други 49% смятат, че икономиката се развива негативно, а 20% нямат мнение.
Общо 63% от хората биха искали да знаят имената на успешните български предприемачи и компании, но само 39% от участниците в изследването мислят, че може да има успешен бизнес в страната. Други 34% смятат, че успешният бизнес на тази територия е невъзможен. Една трета от българите (32%) казват, че в България е възможна успешна професионална реализация, а 42% твърдят, че такава е невъзможна.
Близо половината анкетирани (48%) свързват успешното развитие на икономиката с повишаването на заплатите. Общо 39% казват, че положителното развитие означава повече работни места, изграждане на нови предприятия (33%), привличане на чужди инвестиции (27%), модерна индустрия (19%) и съвременна инфраструктура (12%).
Голяма част от хората (52%) твърдят, че българският износ е качествен, а само 12% – че е некачествен. В същото време обаче едва 20% от тях познават български продукт, който е успешен на световния пазар. Общо 53% от анкетираните не знаят за такива продукти.
Според бизнес организациите причината за това е недостатъчната информация за развитието на икономиката у нас.
„Ключовата ни цел е да обърнем тренда и добрите новини да станат преобладаващи, за да се провокират по-позитивни нагласи у българите“, коментира бившият вицепремиер от кабинета „Сакскобургготски“ Лидия Шулева, която в момента е председател на Специализираната комисия по икономическо развитие към ГБТИК и основен координатор на инициативата. Според нея, успешната икономика в България е анонимна и е в информационно затъмнение.
„Ние не говорим за скритата позиционна реклама на предприятията. Искаме ясно да се споменават тези организации, когато са направили нещо позитивно за обществото“, отбеляза председателят на БСК Радосвет Радев. По думите му трябва да се приеме нормативен регламент за разграничение на реклама и информация при споменаване на компании в новините, за да няма автоцензува сред медиите от страх да не бъдат санкционирани.
Според Васил Велев, председател на управата на Асоциациятана индустриалния капитал в България, целта на инициативата е „да покажем реалната картина на българското общество“.
„Защото българската икономика се развива, а индустрията ни се развива изпреварващо. Това показват и данните на Световната банка и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, към която сме се запътили. Според данните им откакто сме в ЕС имаме над 1/3 ръст на БВП по съпоставими цени на глава от населението. А за този период средната работна заплата по номинал у нас е нараснала 3 пъти. Износът ни също бележи ръст, като водещи сектори са тези с висока добавена стойност като машиностроенето и електротехниката. Това очевидно масово не се знае от българите“, допълва Велев.

Print Friendly, PDF & Email