28.01.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Масови проверки в складове, магазини, ресторанти за качеството на рибата преди Никулден

Инспекторите от Регионалната дирекция по безопасност на храните-Добрич, участват в националната контролна кампания за качеството на продаваната риба за Никулден, съобщи директорът й Стилияна Генчева. Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден, информират оттам. От 28 ноември до 6 декември ще се проверяват обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове на едро, заведения за обществено хранене, както и пазарите и борсите.Инспекторите ще следят за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране. Ще се следи и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти.Контролните органи ще обърнат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.
 От БАБХ припомнят и съвети към потребителите за закупуване на прясна риба.Върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо. БАБХ призовава потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.
При съмнения за нередности, гражданите могат да подадат онлайн сигнал през сайта на БАБХ или на горещия телефон 0700 122 99. ДТ

Print Friendly, PDF & Email