20.04.2024

Марк Рюте е оптимист, че България можеда влезе в Шенген пълноправно до края на годината

По темата за членството на България в еврозоната, премиерът Рюте също изрази оптимизъм, но подчерта, че страната ни трябва да покрие критериите

Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на Шенген до края на 2024 година. Наистина съм много горд от това, което България постигна и ще направя всичко, което зависи от мен, заяви министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте на брифинг в отговор на въпрос на български журналист по повод членството на страната ни в Шенген.

По темата за членството на България в еврозоната, премиерът Рюте също изрази оптимизъм, но подчерта, че страната ни трябва да покрие критериите и той ще се съобрази с решението на ЕК по темата.

Българският премиер бе на еднодневно посещение в Хага заедно с министъра на отбрана Тодор Тагарев. Двамата министър-председатели обсъждат въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред, включително теми, свързани със сигурността в Европейския съюз. Във фокуса на разговора са и ключови приоритети за България като влизането в сухопътен Шенген тази година и членството на страната ни в еврозоната от 1 януари 2025 г.

Марк Рюте благодари на Николай Денков за посещението и каза, че има увереността, че отношенията между двете държави стават все по-добри. Вносът на български продукти в Нидерландия е на стойност 1,5 милиарда евро. Двете държави работят заедно на ниво ЕС и НАТО, подчерта Рюте. Той обърна внимание на подкрепата на България за Украйна и важността на страната ни като източен фланг на НАТО.

Нидерландският премиер коментира и постигнатото от страната ни по отношение на охраната на въздушното пространство – т. нар. еър полисинг (air policing).

Print Friendly, PDF & Email