01.04.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

„Мамо, не гледай телевизия“ – коледната песен на Pussy Riot

Станалите известни по цял свят пънк момичета от Pussy Riot пуснаха антивоенна песен преди Рождество Христово, припевът на която се основава на думите на пленен руски войник, който в телефонен разговор с майка си казва: „Мамо, тук няма нацисти, не гледай телевизия“.

Тази песен е нашето изявление срещу войната, която Путин и неговата банда отприщиха в Украйна“, заявяldт от Pussy Riot. Новата им песен десет месеца след инвазията на Русия в Украйна е посветена на всички, които са в останали в Русия. 

„Обръщаме се към хората в Русия с призив: Моля, не участвайте в тази война! Не приемайте призовки, не ходете в службите за набиране на военнослужещи, не слушайте пропаганда! Всеки жест срещу тази война е важен„, посочват членовете на пънк групата.

Руски бомби и ракети падат върху украински домове, училища, болници, разрушават градове и погубват животи… Ние смятаме режима на Путин за терористичен, а самия Путин и неговите служители, генерали и пропагандатори – за военнопрестъпници“, заявяват Мария Альохина, Олга Борисова, Диана Буркот и Тасо Плетнер. В изявлението, което придружава песента, се посочва, че реално войната, започната от Путин и неговата банда, е от 2014 г. с анексията на Крим, от когато и ежедневно Украйна се бори за правото си на живот, суверенитет и свобода.

Руската пропаганда ежедневно трови сърцата на хората с омраза.“ Припомня се и традицията на руското политическо отравяне с имена на жертви на „експериментите“: Путин и ФСБ се гордеят с тази „традиция“ и я продължават: Александър ЛитвиненкоСергей СкрипалВладимир Кара-МурзаПьотр ВерзиловАлексей Навални.

През всичките тези години международната общност търсеше компромис и правеше бизнес с Русия, като по този начин спонсорира индиректно жестоката война на Путин, заявяват още момичетата. Кремъл получава милиарди евро от продажбата на нефт и газ и всеки ден тези пари се превръщат в украинска кръв.

Песента е придружена и от призив към Запада в три точки за:

  • ембарго върху руския нефт и газ, върху продажбата на оръжия и боеприпаси на Русия
  • запориране на западните сметки и недвижимото имущество на руски официални лица и олигарси, налагане на персонални санкции срещу тях
  • международен трибунал срещу Владимир Путин, пропагандистите и военното ръководство, като отговорни за геноцида над украинския народ.

Преди 12 години, през 2012 г., членовете на групата Pussy Riot организираха пънк молитва „Богородице, прогони Путин“ в катедралата „Христос Спасител“. Три от тях – Мария Альохина, Екатерина Самуцевич и Надежда Толоконникова – бяха арестувани по обвинение в хулиганство и осъдени на затвор. Видеозаписът от акцията в храма е признат за екстремистки. С различни акции най-активните членове на групата продължиха да бъдат преследвани в Русия, напр. в началото на 2014 година Надежда Толоконникова и Мария Альохина отново бяха задържани. Двете бяха арестувани в Сочи по подозрения за кражба.

Също арест последва и тяхната акция пред затвора в Якутия, Сибир, където украинския режисьор Олег Сенцов изтърпява присъдата си. През август 2015 година руски военен съд осъди украинския режисьор Олег Сенцов на 20 години затвор по обвинение в тероризъм. Сенцов беше признат за виновен, че е оглавявал терористична организация, извършила нападения в Крим.

Print Friendly, PDF & Email