01.03.2024

Малката заплата води до високо кръвно,а високите доходи докарват диабет

Здравословното състояние на хората с по-ниски доходи е свързано с повишен риск от хипертония в сравнение с тези с по-високи доходи, установи проучване, наскоро публикувано в Annals of Internal Medicine. Според него хората с по-високи доходи са изложени на повишен риск от диабет и затлъстяване.

Проучването, проведено от изследователи от Beth Israel Deaconess Medical Center и Harvard Medical School, оценява тенденциите в разпространението, лечението и контрола на сърдечносъдовите рискови фактори сред възрастните на средна възраст с ниски доходи и с по-високи доходи.

Изследователите са проучили данните от NHANES (Национално изследване на здравето и храненето) за 20 761 възрастни на възраст от 40 до 64 години от 1999 г. до март 2020 г.

Данните показват, че възрастните с ниски доходи са имали увеличение на случаите на хипертонията през периода на проучването, като 44,7% от възрастните с ниски доходи са били диагностицирани с хипертония до 2020 г. Няма промени в нивата на диабет или затлъстяване при възрастните с ниски доходи.

Обратно, възрастните с по-високи доходи не са имали промяна в нивата на кръвно налягане (хипертонията), но са имали увеличение на диабета при затлъстяване, като 44% от възрастните с по-високи доходи са били диагностицирани със затлъстяване до 2020 г.

Базираните на доходите различия при хипертония, диабет и употреба на цигари продължават през последните години дори след корекция за застрахователно покритие, достъп до здравни грижи и несигурност на храната.

Print Friendly, PDF & Email