04.07.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Майки на деца с увреждания искат оставката на Сачева, готвят протест

Социалният министър заяви, че няма нищо против да я подаде, ако така ще се решат проблемите

Майките на деца с увреждания излизат на национален протест. Те настояват за оставката на социалния министър Деница Сачева, информира БГНЕС.

„В момента срещу живота на нашите деца министър Сачева води медийна пропаганда – срещу правото, постигнато с многомесечни протести да имаме по-нормален живот“, заяви Вера Иванова, която е майка на дете с увреждане.

Майките от „Системата ни убива“ проведоха срещи с народни представители в парламента днес. Според Вера Иванова,

откакто Деница Сачева е назначена за министър, тя разпространявала лъжи и злепоставяла майките по всякакъв начин.

Поради тази причина те организират национален протест с искане за оставката на Сачева.

„Деница Сачева изрече многократно лъжата, че заради този закон 13 хиляди души остават без лични асистенти. През последните 6-7 години тези хора отново бяха без такава помощ, много преди да го има този закон. Това е единственият закон, при който средствата стигат директно до човека в нужда, без посредник“, допълни още една от майките.

Социалният министър Деница Сачева от своя страна коментира на брифинг, че

няма нищо против да подаде оставка, ако тя ще донесе решение на проблемите.

„Общият брой на хората с увреждания в България е 674 хиляди. Децата с увреждания са 26 хиляди. А когато чуваме протестите е добре да чуваме гласовете и на тези, които мълчат“, заяви Сачева.

„Нищо от това, което е постигнато като права и възможности за хората с увреждания, няма да бъде ревизирано“, заяви Деница Сачева. Тя припомни, че е възложена комплексна оценка на въздействието на този закон, която следва да бъде готова до юни месец и едва след като бъде готов анализът, ще стане ясно какво ще се случи със Закона за личната помощ.

Сачева опроверга твърденията на левицата, че законът не работи заради липсата на финансиране.

Тя посочи, че в момента има 21 хиляди договора по този закон и съобщи, че почти 2000 договора до момента са прекратени по заявка от самите хора. По думите ѝ правителството е осигурило необходимите средства, но още при приемането на закона, е имало достатъчно обосновки за неговата финансова необезпеченост, тъй като всички искания биха стрували около 900 млн. лв. Министърът подчерта, че у нас има общо 674 хиляди хора с увреждания и 26 хиляди деца. По думите ѝ законът за една част от тях е работещ, а други остават извън периметъра му.

Министър Сачева констатира, че в момента законодателството за социалните услуги е изключително фрагментирано. Пример в това отношение е услугата личен асистент, която веднъж може да се получи по Закона за личната помощ, след това по различни програми на общините и трети път през програмата за патронажна грижа. Затова тя предложи създаването на единен Кодекс за социална закрила, който да обединява всички нормативи, с които се регламентира получаването на социални услуги по подобие на Кодекса на труда. Министърът декларира готовност за диалог и уточни, че откакто е поела поста на министър, такъв не е търсен от страна на майките на деца с увреждания.

По-рано лидерът на „БСП за България“ Корнелия Нинова заяви че

БСП категорично настоява да не се отменя Законът за личната помощ, а да се осигури финансиране

за нормалното му функциониране.

Нинова посочи, че реално законът не може да проработи в пълната си сила заради липса на финансиране, по-лошото по думите ѝ е, че правителството иска да отмени този закон и да адаптира текстове от него в Закона за социалните услуги, който също е отложен с шест месеца. „Политиката в областта на социални услуги, подпомагане, лична помощ е в пълен хаос“, констатира Нинова и настоя за постигане на широк консенсус по отношение на Закона за социалните услуги.

vesti.bg

Print Friendly, PDF & Email