30.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Магистрати от Добрич получиха награди за работата си по случая със заседналия кораб „VERA SU“

Магистрати от Апелативен регион–Варна, получиха персонални награди от Главния прокурор на Република България миналата седмица. Те бяха отличени за проявения от тях висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните им задължения във връзка с работата им по различни разследвания.
Прокурор Радослав Лазаров от Варненската окръжна прокуратура, следовател Петър Ганчев – завеждащ Окръжния следствен отдел във Варна, прокурор Веселин Якимов от Окръжна прокуратура – Разград, прокурор Милена Любенова и следователите Илия Славов – завеждащ Окръжния следствен отдел, и Станислав Георгиев от Окръжна прокуратура – Добрич, бяха наградени с отличие „Служебна благодарност“. Те получиха грамоти от името на Главния прокурор. Заместник- окръжният прокурор на Силистра Теодор Желев получи плакет „Прокуратура на Република България“.
В случаят, за който бе отличен прокурор Лазаров, се касае за поръчково убийство, чиито извършител не е от Варна. Престъплението е извършено с изключителна конспиративност и в началото на разследването дори не е имало насоки за мотива на престъплението. Към настоящия момент фактическият извършител на убийството е осъден с „доживотен затвор“ при специален режим на изтърпяване на накзанието. Работата на прокуратурата по отношение на поръчителя на престъплението продължава.
Магистратите от Добрич получиха награди за своята работа по случая със заседналия край бреговете на Камен бряг кораб „VERA SU“, плаващ под панамски флаг, и създадената опасност за значително повреждане на чужда собственост в резултат от засядането му. Като обвиняеми по делото са привлечени двама души – капитанът на кораба и вторият помощник-капитан. По отношение на първия има влязла в сила присъда след одобрено от съда споразумение, а по отношение на втория делото се намира в съдебна фаза.
Отличието за прокурор Веселин Якимов от Окръжна прокуратура – Разград, е свързано с работата му по разследването на тежко криминално престъпление, извършено в град Цар Калоян. Обвиняемият по случая направил опит да убие своя непълнолетна роднина като запалил къщата, в която момичето живеело, след като преди това го изнасилил. Извършителят е осъден с доживотен затвор, заменен с „лишаване от свобода“ за срок от 23 години.
Заместник-окръжният прокурор на Силистра Теодор Желев получи награда за работата си във връзка с досъдебно производство от 2019 година за подкуп, получен от служител на община Тутракан. В хода на разследването са задържани както получаващият, така и даващият паричните средства за лична облага. Всеки от тях е привлечен към наказателна отговорност. Към настоящия момент двамата са осъдени, а присъдите им – влезли в сила. Общинският служител е осъден и за престъпление по служба, извършвано в продължителен период от време.
Наградите бяха връчени от административния ръководител на Апелативна прокуратура – Варна1 апелативен прокурор Владимир Чавдаров. Той поздрави своите колеги за техните професионализъм и отдаденост към работата на прокурори и следователи. Пожела им мъдри решения, законосъобразни действия и успех в постигането на общата цел – гарантиране на справедливост и правов ред на българските граждани.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email