01.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Любопитни традиции на Свети Валентин по света

Вижте как отбелязват празника влюбените в различни кътчета на планетата

Денят на влюбените – Свети Валентин, е свързан с много интересни традиции и обичаи, които се спазват на различни места по света.

В английския двор в началото на 17-ти век на този ден младите мъже и жени си разменят пръстени и бонбони. Всяка дама може да отиде и да помоли мъжа, когото харесва да стане неин съпруг. Ако сърцето му вече е заето, той трябва да й подари копринена рокля.

В Япония в Деня на влюбените подаръци получават само мъжете. Празникът за жените идва месец по-късно – на 14 март, а денят е наречен „Белият ден“. Противно на Япония, в Корея съществува традиция на „Черния ден“, в който всички самотни мъже се събират и се напиват.

Отбелязваме празниците на виното и любовта

В страстна Франция Денят на влюбените се изразява в разменяне на бижута и други романтични подаръци, а в Дания мъжете подаряват изсушени бели цветя. На този ден в Англия девойките се събират преди изгрев и поглеждат през прозореца. Първият човек, когото видят, става техен съпруг. В графство Дербишир момичетата обикалят църквата 12 пъти в полунощ и повтарят магическо заклинание. Според легендата след ритуала срещат истинската любов.

В Ямайка на този ден провеждат масови голи сватби, а на плажовете прииждат многобройни младоженци, решили да се врекат във вечна любов.

В Бразилия Денят на влюбените се празнува на 12 юни. На този ден бразилките извършват магически ритуали, с които привличат ергените.

В Израел Денят на любовта се чества в края на лятото. Момичето може само да предложи ръката си на момчето, което избере.

Германците свързват любовта с лудостта и считат Свети Валентин за покровител на лудите. На този ден се украсяват психиатричните клиники с гирлянди и цветя.

Поляците вярват в чудотворната сила на любовта и затова считат за свой дълг да отидат на църква и да се помолят за семейно щастие.

Свети Валентин е забранен за мюсюлманите в Саудитска Арабия. Хората, които се докоснат до „греха“ на този ден, получават тежки наказания. В магазините е строго забранено да се продават червени рози, плюшени играчки и лакомства с формата на сърца. Властите смятат, че „гибелната западна традиция“ обърква умовете на младото поколение в Саудитска Арабия, като ги подтиква към грях.

Print Friendly, PDF & Email