30.05.2024

Лицата на 24 май: Картината „Северно сияние в Египет” на ученичка беше откупена на изложба

Изложбата в Добрич на рисунки на ученици от професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински” в град Ген. Тошево предизвика голям интерес
Картината „Северно сияние в Египет” /с цялата провокация на наименованието/ на Катерина Янкова от 9 клас беше откупена на изложбата на ученици от професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински” в град Ген. Тошево, която те подредиха в събота в Добрич пред Художествената галерия. „Изложбата представя 25 рисунки – дигитални, графични, колажи, акварел, масло, както и инсталации и макети. Те са създадени в курса по рисуване към гимназията, който действа от три години. Голям интерес има към курса. Вече имаме няколко изложби в Ген. Тошево, в Съдебната палата имаме изложба, в Добрич показваме творбите за първи път”, каза Веселин Ганев, преподавател в гимназията.
„След като завърша гимназията, искам да продължа да се занимавам с дизайн. Не съм решила дали ще е графичен или интериорен, но всичко, свързано с дизайна, ми доставя удоволствие”, сподели Катерина. По време на изложбата имаше и други откупки на картини от очаровани посетители.
„Завършилите различните паралелки в училището, могат след това да продължат обучението си в Центъра за високи постижения в професионалното образование и обучение по различни специалности. Те получават сертификат за професионална квалификация. Центърът ще започне да действа от новата учебна година, в него могат да се обучават и други желаещи”, добави Ганев.
„Професионалната гимназия по земеделие няма проблем с ученици. Имаме три паралелки на випуск, специалностите са лаборант хранително-вуксова промишленост или лаборант етерично-маслени култури, икономист, икономист-информатик, растениевъд трайни насаждения, интериорен дизайн. Тази специалност е много атрактивна. Миналата година завърши първият випуск от тази специалност. Всички, с изключение на един, продължиха да учат в тази насока. Специалностите са различни и са съобразени с пазара на труда и изискванията на работодателите в целия регион”, каза директорът на училището Кристияна Иванова. „Ние обучаваме и работещи във фирми и ферми за придобиване на професионална квалификация, т.е. учене през целия живот”, добави тя. От януари т.г. гимназията е със статут на център на високи постижения в професионалното образование и обучение. Във всяка област в страната е определена по една професионална гимназия. „Сега предстои реновиране на облика на гимназията. В пет професионални направления могат да се обучават не само ученици, но и други които желаят да се обучават, на възраст над 14 години. „Направленията са растениевъдство и животновъдство, лаборанти, архитектура в частта интериорен дизайн, туризъм, с акцент селският туризъм. По тези направления имаме договори с университети в страната и с фирми за преподаватели. Професионалните гимназии вече са отворени институции”, обясни Иванова.Тази година абитуриентите в гимназията са около 60. ДТ

Print Friendly, PDF & Email