22.07.2024

Литва поиска „Амазон“ да не продава символи на СССР

Литва призова американския онлайн магазин „Амазон“ да спре продажбата на дрехи със сърп и чук и други съветски символи. Според Вилнюс, това е оскърбление към жертвите на преследванията в СССР.
„В момент, когато жестокостта по света нараства, никой не може да остане безразличен към такива „забавни“ символи“, заяви първият посткомунистически президент на Литва Витаутас Ландсбергис в отворено писмо до основателя на „Амазон“ Джеф Безос.
86-годишният бивш държавен глава приравнява съветските символи на „комунистическата тирания“ към нацистките и нарича СССР съучастник на нацистка Германия във „военните престъпления и геноцида“.
Външният министър на Литва Линас Линкявичус подкрепи откритото писмо и съобщи пред АФП, че неговите служители също са помолили „Амазон“ да спре да предлага продукти със съветски символи.
Писмото на Ландсбергис е изпратено в навечерието на 80-ата годишнина от пакта „Рибентроп-Молотов“, с който нацистка Германия и СССР си поделят на сфери на влияние Централна и Източна Европа. Този договор проправя пътя за съветската инвазия през 1940 г., която присъединява Литва, Латвия и Естония към СССР.
Десетки хиляди литовци, естонци и латвийци са екзекутирани или пратени в лагери в Сибир в последвалите десетилетия съветска окупация.
Символът „сърп и чук“ е забранен в Литва. Страната има население от 2,9 милиона души и е първата, която се отдели от Съветския съюз. Днес и трите балтийски републики са членове на ЕС и НАТО.
През септември 2018 г. Литва поиска и от веригата супермаркети „Уолмарт“ да спрат да продават дрехи със съветски символи. Компанията е поела ангажимент пред посланика на Литва във Вашингтон да спре да продава дрехи със сърп и чук, твърди Министерството на външните работи във Вилнюс. Въпреки това на сайта на „Уолмарт“ се продава тениска без ръкави със сърп и чук за 15 долара.
През май 2018 г. германският производител на спортни стоки „Адидас“ се съгласи да премахне изображението на червен танк с надпис U.S.S.R. (СССР на англ.) и герба на Съветския съюз от своя сайт. Продукт с тези символи се продаваше в навечерието на Световното първенство по футбол в Русия.
Източник „Свободна Европа“

Print Friendly, PDF & Email