24.07.2024

Летният сезон – с ясни правила за дивото къмпингуване

След организираната кръгла маса през юли м. г. от народния представител Ивайло Мирчев от «Продължаваме промяната- Демекратична България» /ПП-ДБ/ за необходимия регламент за регулация на дивото къмпингуване, през следващата седмица експерти от Министерството на туризма и Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще изработят на междуведомствена работна група окончателен проект на наредбата. Работната срещата е продължение на предходната междуведомствена група, в която участваха представители на няколко министерства и граждански организации. “Крайният срок, който сме си поставили за изготвянето на правна регламентация, е март 2024 г., за да може летният сезон да започне с ясни правила за диво къмпингуване”, заяви Ивайло Мирчев.
Работната група ще подготви предложения за промени в Закона за туризма и в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, както и подзаконов нормативен акт към Закона за туризма, с който да се регламентират условията и реда за „свободно къмпингуване“. Ще бъдат детайлно изброени и зоните на засилено неправомерно къмпингуване. Целта е да се предложат решения, мерки и стимули на общините, които да обособят алтернативни къмпинг места, а не да се разполагат кемпери и каравани върху дюните и защитените територии.
По проблема с регулирането на дивото къмпингуване работят и народните представители Мирослава Петрова и Стела Николова от парламентарната група на ПП-ДБ.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email