30.05.2024

Ледник на Монблан е в опасност да се откъсне

Италианските власти затвориха пътища и евакуираха планински колиби, след като експерти предупредиха, че част от ледник на Монблан може да се срути, предаде Би Би Си. Около 250 хил. кубически метра лед са в опасност да се откъснат от ледника Planpincieux на връх Grandes Jorasses, заявиха служители. Експерти предупредиха, че част от ледника се плъзга със скорост 50-60 см на ден, предаде bTV. 

Кметът на близкия град Курмайор – Стефано Мисерочки заяви, че глобалното затопляне променя планината. Той подписа заповед за затваряне на пътища във Вале Ферет от италианската страна на планинския масив.

Градоначалникът обясни, че няма заплаха за жилищните райони или туристическите съоръжения, но планинските колиби в района на „Рошфор” се евакуират като предпазна мярка.

„Тези явления за пореден път показват как планината преминава през период на големи промени поради климатичните фактори и следователно е особено уязвима”, заяви Мисерочки пред италианските медии. Експерти твърдят, че е невъзможно да се предвиди точно кога масата лед ще се срути.

Повишаването на глобалните температури причинява топенето на планинските ледници и свиването на полярните ледени покривки. По-рано този месец десетки хора взеха участие в „погребален марш“, за да отбележат изчезването на ледника Пизол в североизточна Швейцария. Масивът Монблан е най-високата планинска верига в Западна Европа. Той има 11 върха с височина над 4000 м във Франция и Италия и привлича стотици хиляди туристи всяка година.

Снимка Ройтерс

Print Friendly, PDF & Email