19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Лаура Кьовеши ще разследва кой е виновен за пропадналия център на Добрич


До месец община Добрич ще предаде на Европейската прокуратура документите за ремонтирания преди 10 година център на града
„До месец община Добрич ще изпрати документацията за проекта за реконструкцията на центъра в Добрич, както и резултатите от последвалите обследвания пред годините, на Европейската прокуратура и по-конкретно на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши” – съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов. В момента центърът на Добрич е в окаяно състояние – с напукани и изронени плочки. „Площта на централната градска част, която е реконструирана преди години, е около 40 дка. Видимо компрометирани са около 15-20 процента, напуканите плочки са около 40 процента. През месец март догодина центърът ще бъде в аварирало състояние” – добави зам.-кметът Пенчо Керванов. „Към момента не можем да предприемем никасви ремонти” – добави кметът. Затова на заседанието на Общинския съвет във вторник се внася докладна записка за създаване на временна комисия, в която да участват специалисти, както и представители на партиите и коалициите в местния парламент, която трябва да изработи техническо задание за проектирането на нов център. „В докладната сме посочили срок на работата на комисията 60 дни, но има възможност той да бъде удължен” – добави зам.-кметът Керванов. „Освен напуканите и изронени плочки, ича оплаквания от банки, служби и др. с офиси на центъра, по чиито сгради се появяват пукнатини заради разширяването и свиването на плочите без техническа фуга, както и на бетона под тях” – добави кметът Йорданов.
Той обясни, че документацията за реконструкцията на центъра е била събирана по кабинети и чекмеджета.в общината „Ние не сме органът, който да търси вина. Закова изпращаме документите. Ще изпратим копие и до българската прокуратура, но на сигали през годините, тя не е реагирала” – каза Йорданов.
В одобрения през 2009 г. проект са предвидени клинкерни плочи с дебелина 4 см, но реално са поставени поставени плочки 20/20 см с дебелина 2 см., а на места – 1,5 см. „Това са плочи за стенно облицоване, а не за натоварена пешеходна част, през която минават и машини” – обяснява Керванов.
Зам.-кметът Росица Йорданова припомня, че договорът за изпълнение на реконструкцията е сключен през септември 2010 г. с „Добрич – градска среда“ ООД, като съдружници са три фирми. „Дружеството е с капитал 100 лв. Създадено е единствено, за да изпълни проекта за ремонт на центъра в Добрич, а през декември 2020 г. е и заличено” – уточнява Йорданова.
Освен това при стандартна гаранция при подобен договор от 5%, в този е заложена гаранция от 1% или 41 132 лв.
Стойността на сключения договор за строителство е в размер на 4 935 840,26 лева, а  финансирането е по оперативната програма „Регионално развитите“ 2007-2013 г.
Центърът влиза в експлоатация през 2011 г., а още през 2012  г. е изпратено първото писмо с искане за отстраняването на дефекти” – добави Йорданова.
Многократно през годините са изпращани констативни протоколи да предявяване на претенции към изпълнителя. От тези искания са подменени общо 419 кв. метра разрушени плочки. Последното искане от края на 2020 г. В отговора на изпълнителя обаче се твърди, че гаранционният срок за плочките е изтекъл още през 2018 г. и не дължат тяхното ремонтиране. Оказва се, че гаранцията за клинкерните плочки е 7 години, а за целия проект за реконструкция – 10 години, който изтича, а дружеството-изпълнител не извършва дейности от 2012 г.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email