05.12.2023

Лавандуловото масло на Добруджа залежава

Цената на килограм от златната течност падна до 50–55 лв.
Аз бях един от първите, които се насочиха към отглеждането на лавандула през 2009 г. Минал съм през много, натрупал съм опит. Имахме добри и лоши реколти, с ниска и с по-висока цена. Но като настоящата стопанска година не съм преживявал, обобщава изминалия сезон земеделският производител Тодор Карагюлиев, който отглежда 400 дка с етерично-маслената култура. 
През миналата стопанска година цената на килограм масло скочи до 200–230 лв. и това провокира много хора да се втурнат към създаване на нови насаждения с лавандула, анализира Карагюлиев. Според него това се отрази върху тазгодишната цена, която се срина няколко пъти и дори падна до 50–55 лв./кг, цитира agri.bg . 
„В началото на жътвата маслото се купуваше на 90–95 лв./кг, но после започна драстично да пада до 50–55 лв/кг.“, споделя земеделецът.
По думите му в Добруджа вече има залежали количества лавандулово масло, което не е реализирано. Според него има дори от миналогодишната реколта, когато производителите я задържаха в очакване на още по-голям скок от предлаганите тогава 250 лв./кг. Офертите за продажба на лавандулово масло зачестиха, но исканата цена не отговаря на търсенето. 
„Не знам в бъдеще какво ще се случва с тази култура. В момента няма търсене на етеричното масло”, твърди Тодор Карагюлиев. 
Добивите от лавандуловите насаждения се определят от много фактори. 
„Имаме лавандула на различна възраст. При младите растения добивът е нисък. При по-старите също започва да пада. От значение е и сортът. Аз имам от всички, които се гледат в България. Различните сортове имат различни показатели – за качество и за количество. Така че едва когато минем през дестилерията и усредним резултатите, стана ясно колко масло сме прибрали това лято – 6 кг/дка”, разказва още стопанинът. 
Производител на лавандула: „Имало е години, когато добивах масло до 19–20 кг/дка. Това лято е едва 6 кг/дка.“
Въпреки че площите с лавандула са сериозни – 400 дка, той не смята да прави дестилерия. 
„Добруджа се напълни с малки и големи предприятия за дестилиране на етерични масла. Трябва да бъдем разумни и да преценим доколко ефективно ще бъде едно такова съоръжение. Ако работи само месец, не си струва инвестицията”, убеден е земеделецът.

Print Friendly, PDF & Email