01.12.2023

Къде са 60 000 лв. дарени от американци за бедни в Каварна

Представители на чужда компания, дала парите за социалния патронаж в общината по времето на кмета Нина Ставрева, не открили къде е реализирана сумата. Нито бившата, нито настояща кметици, бяха открити за коментар по темата


Американска компания, собственик на ветрогенераторен парк край Каварна, е дарила 60 000 лв. на Общината, с които да бъде извършен ремонт на сградата и закупуване на оборудване на местния Социален патронаж. През септември представители на фирмата пристигнали в морското градче, за да заснемат резултата от целевата помощ. Същите били неприятно изненадани, че няма реализация на проекта. Липсвала и сумата за него.
Това научи ексклузивно в. „Добруджанска трибуна“.
Опитите ни да се свържем с бившата кметица Нина Ставрева – сочена за „най-успешния кмет на БСП“ и с настоящата – Елена Балтаджиева – от ВМРО, за да потвърдят или опровергаят информацията, останаха безуспешни. Традиционно и двете дами не отговарят на журналистически позвънявания. Ставрева вече два пъти бе заставена със съдебни решения да предоставя информация на журналисти, а наследничката й Балтаджиева поразително прилича на нея и незнайно защо все още не е огласила параметрите, в които завари Община Каварна след управлението на предшественичката си. Същите са свързани с местния дерибей Валентин Николов, известен с прозвището Цуци. Първата пренасочи почти целия общински и целеви държавен ресурс към бизнеса и облагородяването на околната среда около частната му собственост. Втората използва за масовки персоналите на заведенията и хотелите му по предизборната си кампания преди месец.
Според неофициална информация казусът с пренасоченото за други нужди целево дарение, с което е нарушена волята на дарителя, ще бъде предоставен на прокуратурата в България. Тъй като компанията е чуждестранна, въпросът ще бъде отнесен и до компетентните органи през океана, с което ще се предизвика чутовен международен скандал.
Ставрева вече си купи служебен джип за десетки хиляди левове, докато болницата в Каварна изнемогваше без линейка и без общинска субсидия. Ако се окаже, че освен от болните, тя „краде“ и от бедните, това не е просто престъпление, а грях, коментират потресени каварненци.
Екипът на в. „Добруджанска трибуна“ е готов да публикува всичко, което бившата кметица Нина Ставрева и настоящата Елена Балтаджиева, имат да споделят с обществеността и избирателите си по случая.

Print Friendly, PDF & Email