21.02.2024

Културните дейци отново излязоха на протест

Културните дейци излязоха на национален протест. Той е под наслов „Народ без култура е народ без бъдеще!“, съобщава БНР.

Протестиращите се събраха пред сградата на Министерството на културата. Недоволството им е породено от ниския бюджет за култура.

Културните дейци имат няколко основни искания. Едно от тях е приемането на законови промени, с които да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения. Те настояват и за осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, както и ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и фолклорни ансамбли и театри.

По думите на протестиращите заплатите в културния сектор са много по-близки до минималните, отколкото до средните за страната.

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев заяви, че от 1 ноември не са водени разговори с министъра на финансите и министъра на културата. По думите му Асен Василев бяга като дявол от тамян от сектора и не желае да говори за пари.

Припомняме, че на 1 ноември културните дейци отново протестираха.

Print Friendly, PDF & Email