28.05.2024

Кръводарителска кампания в университета

Десетки студенти и преподаватели се включиха в кръводарителска акция в Шуменския университет. Тя е организирана под надслова “Аз вярвам и помагам“ и се осъществява с мобилен кръвен център.
При голяма активност премина кампанията по кръводаряване в Шуменския университет. Участваха студенти, преподаватели и служители. Северина Стефанова е главен специалист в отдел “Дипломи” на университета и е сред най-активните кръводарители.
“Аз съм редовен кръводарител, така че за мен е удоволствие да помагам на хората. Още повече, че съм с рядка кръвна група – нулева отрицателна и в повечето случаи тя отива в неонатология, където са малките бебенца, а те са бъдещето на България. Затова го правя”, каза Северина Стефанова.
Всеки от желаещите да дарят кръв попълваше декларация и преминаваше през медицински преглед в мобилния център.
“Мобилният център е малък модел на кръвния център във Варна. Има две легла за кръводаряване с апаратура, където кръводарителите могат да се чувстват комфортно. Тук, както в кръвния център, определяме кръвната група, кръвното налягане и допускаме или недопускаме”, обясни д-р Вероника Басенко – РЦТХ.
Мобилният център е закупен след кампания за събиране на капачки.
“От няколко месеца функционира първият мобилен пункт за кръводаряване. Аз помагах с тези капачки, които ги събирахме. Така започнахме да работим. Районният център по трансфузионна хематология във Варна обслужва Североизточна България и това е една прекрасна възможност да отидем, където има желаещи. Даже и на по-недостъпни места”, разказа Яна Паскова – организатор.
Факт е, че кръв, особено от редките кръвни групи, никога не достига, затова мобилният център е една добра възможност за много болни.

Print Friendly, PDF & Email