22.07.2024

Кристалина Георгиева от вчера ръководи МВФ

Тя влезе в сградата в народна носия

От вчера, 1 октомври 2019 г., Кристалина Георгиева встъпва в длъжност като управляващ директор на Международния валутен фонд. Георгиева е първият ръководител на базираната във Вашингтон институция, който родом е от страна с развиваща се икономика, и то спасявана със заем от фонда. 

Още онзи ден Георгиева влезе на новото си работно място, облечена в костюм, стилизиран като българска народна носия. Преди това тя беше изпратена от екипа на Световната банка с бурни аплодисменти, българска народна музика и хоро, поведено именно от Георгиева.

„Шампион в борбата с неравенството“ – това е едно от множеството определения, които Кристалина Георгиева получи по време на кампанията си за управляващ директор на Международния валутен фонд, припомня БНР.

Самата Георгиева определи избора си за управляващ директор на Международния валутен фонд като признание за всички българи и благодари за подкрепата. Във видеообръщение до българските медии тя преповтори обещанието, поето пред колегите й от фонда в деня, когато официално получи подкрепа за позицията си.

„Аз встъпвам в длъжност във време, когато световната икономика е изправена пред много рискове. В краткосрочен план приоритетът ни е да гарантираме, че страните минимизират риска от икономически спад и са готови да се справят, ако той настъпи. В дългосрочен план имаме голяма, благородна цел – да помогнем на страните да изградят по-силни икономики и да подобрят живота на хората си“.

Кристалина Георгиева поема поста от Кристин Лагард, която от своя страна от 1 ноември оглавява Европейската централна банка.

Print Friendly, PDF & Email