19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Кристалина Георгиева отрече твърденията за неправомерен натиск на Световната банка

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева отрече твърденията, че е оказвала натиск на служители на Световната банка да променят данни в доклад в полза на Китай по времето, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, след като бордът на директорите на МВФ започна разследване по случая, предаде „Ройтерс“.
Георгиева използва насрочена по-рано среща с наброяващия 2700 души персонал на МВФ, за да коментира констатациите, съдържащи се в публикуван в четвъртък независим доклад за нередности в данните на Световната банка в класация на страните по света според бизнес климата в тях.
„Нека ви го кажа съвсем просто. Това не е истина. Нито в този случай, нито преди или след това не съм оказвала натиск на служители да манипулират данни“, каза Георгиева пред служителите на МВФ, според запис на срещата, видян от Ройтерс.
В своето изказване пред служителите Георгиева отиде по-далеч от изявлението, което направи в четвъртък, когато каза, че категорично не е съгласна с констатациите от доклада, подготвени от юридическата кантора „УилмърХейл“, по молба на етичната комисия на Световната банка.
Докладът установява, че Георгиева и други високопоставени служители на Световната банка са прилагали „неправомерен натиск“ върху служители, за да се повиши рейтингът на Китай в класацията за бизнес климат. Георгиева каза пред служителите на МВФ, че много цени данните и анализите, и никога не е оказвала натиск на подчинените си да ги променят.
„УилмърХейл“ съобщи, че работи по втори доклад, който ще се фокусира върху „възможни неправомерни действия на служители“ във връзка в нередности в използването на данни.

Print Friendly, PDF & Email