07.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Криптовирус блокирал дейността на „Български пощи“

Kриптовирус e блокирал работата на “Български пощи”. Анализ на атаката срещу държавното дружество направи Любомир Тулев, експерт по информационна сигурност, в студиото на NOVA вчера.
Според вицепремиера Калина Константинова на 4 април става заразяването на ”Български пощи” пощи, най-вероятно с “троянски кон”, каза Тулев.
“Неговата цел е да свали криптовирус, който криптира всички файлове на въпросния компютър и се разпространява през цялата мрежа”, обясни експертът по информационна сигурност.
Тези файлове не мога да се използват, докато жертвата не получи специален ключ, който се закупува с криптовалута, обясни още Тулев.
“Твърди се, че заразяването е станало чрез получен фишинг имейл от мним частен съдебен изпълнител. Служител на пощите го е отворил на служебния си компютър, който е с операционна система XP, а тя не се поддържа от “Майкрософт” от 2014 година”, поясни той.
“Това, което ме притеснява е, че атаката е станала на 5-ти април. Чак на 15-ти април бива активиран въпросният криптовирус, който заразява компютрите”, каза Тулев и обясни, че нова тенденция при този вид атаки е хакерските групи да взимат чувствителна информация и да я криптират, а след това да я продават в „тъмния интернет“ или на конкуренти.
“100% защита няма. Това, което може да се направи е всеки ден да копираме информацията и да я съхраняваме на външен носител. Проблем тук обаче е, че дори да заредим бекъп от другия сървър, ако тази информация вече е била изнесена, тя пак може да бъде продавана в “тъмния интернет”, каза още Любомир Тулев

Print Friendly, PDF & Email