21.02.2024

Креативни начини да накарате дома си да ухае на Коледа

Повече празничен уют с някои хитрини
Коледа наближава и трескавата подготовка за празника започва да се усеща навсякъде във въздуха. Коледа е много неща – тя е топлота, уют, време с любимите хора, тишина. Но Коледа е и аромат. Няма нищо по-нежно и уютно от това да ви замирише на Коледа, когато влезете в дома си.
Всеки празник носи своя аромат. Така е и с Коледа. Тя ухае на канела, цитрусови плодове, ванилия, които създават невероятна атмосфера в дома и на трапезата по време на празниците.
Как да накарате дома си да ухае на Коледа? Ето няколко креативни идеи за повече уют по празниците.
Направете си потпури
Потпури е класически начин да създадете ароматна атмосфера у дома. Техниката се използва от французите от векове, но се среща и в традициите на други култури. Потпури представлява смес от сушени цветя, етерични масла и други добавки, поставени в подходящ съд, от който се разпръсква чудесен аромат в целия дом.
За да си направите коледно потпури, може да смесите сушени боровинки, цитрусови плодове (мандарини, портокали), канела, борови клонки и шишарки, карамфил. Добавете етерични масла по ваш избор. Разбъркайте всичко и поставете във висок стъклен съд. Може да използвате и метален плитък съд в зависимост от това колко голямо ще бъде потпурито ви и какво ще съдържа. Така вашето потпури не само ще ароматизира, но и ще украси дома ви.
Портокал и карамфил
Портокалът и карамфилът са миризми, символични за Коледа. Можете да ги комбинирате по красив и креативен начин. Вземете клонки карамфил и ги набучете в кората на един пресен портокал. Подредете ги по ваш избор върху плода, така че да се получат шарки. По този начин портокалът едновременно ще украси и ароматизира дома ви. Можете да разпръснете много портокали, украсени с карамфил, в различни кътчета на дома за уют и аромат на Коледа.
Сушените портокалови резени са друг прекрасен начин да ароматизирате и украсите дома си за Коледа. Нарежете пресни портокали на резени. Изсушете ги на много слаб огън върху решетката на фурната. Подредете ги или ги окачете на различни места вкъщи, за да разпръскват приятния си коледен аромат. С тях можете да украсите и елхата.
Сварете любимите аромати в тенджера
В тенджера смесете някои от любимите коледни аромати например малко червено вино, портокали, канела, карамфил, ванилия, сушени плодове. Всичко това се сварява в голяма тенджера и се оставя да изстива и отделя прекрасните си коледни миризми навсякъде из дома.

Print Friendly, PDF & Email