27.02.2024

Крал Чарлз IIIсе появи за пръв път публично след диагностицирането му с рак

Крал Чарлз III се появи публично за първи път след диагностицирането му с рак, съобщи CNN.

Той и кралица Камила посетиха църквата „Св. Мария Магдалена“ в имението на монарха Сандрингам в източна Англия.

Припомняме, че ракът е бил открит при скорошната операция на краля, но не е свързан с неговата простата, която го изпрати в болница през януари. От дворецът обявиха, че Чарлз е започнал регулярна терапия.

„Кралят е с позитивна нагласа за неговото лечение и с нетърпение очаква да се завърне към редовните си публични задължения“, се отбелязва в официалното съобщение.

На този етап Чарлз Трети ще отложи всички свои ангажименти и ще бъде заместван на тях от други членове на кралската фамилия. Той обаче ще продължи да се занимава с държавните дела.

Независимо от болестта, Чарлз ще продължи да изпълнява конституционните си задължения като държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 14 други кралства от Общността на нациите.

От двореца посочват, че носителят на британската корона е избрал да сподели за болестта си, за да избегне всякакви възможно спекулации. Но, също така за да „помогне за по-голямото разбиране на всички хора по света, които страдат от рак“.

За последно кралят беше видян преди две седмици, когато заедно със съпругата си Камила посети службата в църквата Св. Мария Магдалена в Сандрингам.

 В края на януари 75-годишният британски крал постъпи за операция в лондонска болница.

Тогава от Бъкингамския дворец обявиха, че той се нуждае от болнично лечение на простатата, чието уголемяване е доброкачествено – нещо често срещано при мъже над 50-годишна възраст.

По същото време в болница влезе и неговата снаха – принцесата на Уелс. Кейт също бе оперирана, като се очаква нейното възстановяване да продължи поне до Великден.

Print Friendly, PDF & Email