20.06.2024

Край на протеста си сложиха земеделците, събрали се с трактори край София

В близко време няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна, заяви премиерът Николай Денков след няколко часови преговори

Събралите се край София земеделски производители обявиха край на протеста си. Техни представители се отправиха към столицата за подписване на меморандум с правителството.

Земеделците се бяха събрали край Долни Богров с намерение да влязат с тежка техника в центъра на София в знак на протест срещу отпадналата забрана за внос на украинско зърно.

Във вторник след преговори с бранша премиерът Николай Денков обяви, че „в близко време няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна“.

На срещата са били обсъдени всички искания на земеделските производители, като ще се водят и преговори с Европейската комисия за компенсациите, които страната ни може да получи.

„В близко време няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна“, заяви премиерът Николай Денков след няколко часови преговори с инициативния комитет на протестиращите земеделци. В преговорите взеха участие и министърът на финансите Асен Василев, както и земеделският министър Кирил Вътев.

Вносът на украински слънчоглед ще продължи, след като бъде договорена квота с Киев, обясни премиерът след срещата с представители на 24 организации от земеделския сектор. Срещата не завърши с ясен отговор дали протестите им ще бъдат прекратени. Обсъдени са няколко точки, като според премиера са предложени „решения“ или се търси вариант за решения.

Разговорите се проведоха на фона на протест пред сградата на Министерския съвет.

В разговор с премиерът на Украйна още тази вечер Денков ще обясни, че ще има определена квота за внос в България на украински слънчоглед.

„По отношение на слънчогледа като култура, след малко ми предстои разговор с премиера за Украйна, в който ще обясня, че в дискусиите днес сме обсъдили, че ще има определена квота за България и тази квота ще бъде разрешена за внос в България, едва след като ние сме уточнили колко е голяма, за какво става дума. В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна“, посочи премиерът.

Министър-председателят е категоричен, че във връзка с качеството на селскостопанските продукти, внесени от Украйна досега, не са установени нарушения на изискванията. Ако такива бъдат установени, те ще бъдат незабавно върнати.

Министърът на финансите Асен Василев пък уточни, че вносът на слънчоглед от Украйна ще бъде разрешен, когато има ясни количества, които са договорени между земеделците и преработвателната промишленост. Той е категоричен, че бюджетните постъпления няма да бъдат ощетени.

Още утре (вчера бел. ред.) правителството ще гласува помощи за засегнатите от войната в Украйна земеделски производители. Финансовият министър добави, че 150 млн. лв. от помощта, която се отпуска на земеделците за Украйна, са отпуснати с постановление на Министерския съвет, като утре предстои да бъдат отпуснати допълнително 63 млн. лв.

На срещата са били обсъдени всички искания на земеделските производители, като ще се водят и преговори с европейската комисия за компенсациите, които страната ни може да получи.

„По отношение на останалите продукти и в момента се водят преговори между Европейската комисия и Украйна заедно със земеделските министри на държавите членки за това, може ли да се включват и други продукти, както са посочени в точка първа от исканията на протестиращите“, каза Денков и добави:

„Аз не знам какъв ще бъде изхода от преговорите. Ние ще направим всичко възможно тези продукти да бъдат включени, а ако не, тогава ще преговаряме на двустранна основа с Украйна“.

Правителството ще внесе официално в ЕК предложение за промяна в размерът на държавните помощи за сектора.

От своя страна министърът на земеделието и храните Кирил Вътев заяви, че „ако протестът продължи след всички ангажименти, които пое правителството, мисля, че могат да се правят други изводи“.

В рамките на утрешния ден земеделското министерство ще предостави разчет, на базата на който Министерството на финансите ще направи оценка дали е възможно да бъдат обезпечени допълнителни средства от бюджета по линия на помощта “de minimis”.

Разгледан беше и въпросът на млекопроизводителите – дали може да се намали границата, над която трябва да са предали продукция, за да могат да получат помощ. По темата предстои да бъде направен правен анализ, на базата на който ще се прецени дали може да бъде доказан форсмажор или ще се търсят други правни основания.

Земеделските производители от своя страна обявиха, че решението за край на протестите ще дойде, когато участниците в тях се запознаят и одобрят поетите ангажименти от властта.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов обясни, че когато хората, които протестират отвън, бъдат доволни, и те като техни представители ще бъдат:

Print Friendly, PDF & Email