24.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Край Варна изграждат най-голямата индустриална зона в Северна България

Тя ще е на площ от над 9000 дка в Аксаково, посочи Иван Портних

До Варна ще бъде изградена най-голямата индустриална зона в Северна България, съобщи в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria Иван Портних, кмет на община Варна.

До края на март се очаква приемането на окончателния вариант на общия устройствен план на община Аксаково, с което ще се даде зелена светлина за развитие на новата зона, която е на площ от над 9000 дка в Аксаково.

„През последните годнини големи IT аутсорсинг компании разшириха дейността си и отвориха офиси в морската столица като KBC Group и Coca-Cola. PaySafe Group и Pontica Solutions също избраха морската столица за свой първи офис извън София“, посочи Портних и продължи:

„Човешкият капитал, а именно младите и образовани хора, които получават своето висше образование в нашите шест университета, са всъщност истинският капитал, потенциал и гарант за икономическото развитие на Варна“.

„На база макроикономическите данни веднага след София се нарежда Варна по БВП на глава от населението, размер на преки чуждестранни инвестиции на глава от населението и по средна работна заплата – това е една трайна тенденция и дори в условията на пандемия градът ни предоставя една добра бизнес среда, която позволява устойчив растеж и установяване на бизнес с висока добавена стойност“, посочи варненският кмет.

Портних коментира и че буквално на метри от пристанище „Варна-Запад“, което е най-голямото пристанище в България, с най-голям товарооборот, в момента върви задълбочаване на Варненското езеро, което ще позволи до пристанището да достигат и по-големи кораби.

„Това ще осигури на най-голямата в Северна България индустриална зона прекрасни логистични връзки“, каза още Портних.

Кметът на община Варна сподели, че в момента се разработват предпроектни проучвания за лека градска желеница, която ще води до новата индустриална зона; разширяване на бул. „Цар Освободител“ в посока летището и изхода на магистралата към индустриалната зона; изкачване на магистралата от бул. „Сливница“; и приключване на предварителни процедури по изграждането на детелината до Игнатиево с Агенция „Инфраструктура“.

„Инвестициите, които се извършиха в последните години във Варна са редица сфери и не само в градска среда, където безусловно беше направено изключително много, но и по отношение на основна инфраструктура и на междублоково пространство. Вярвам, че не само ще можем да запазим този темп на развитие, както беше през 2020 г., но и ще можем да го ускорим през 2021 г.“.

dnes.bg

Print Friendly, PDF & Email