23.07.2024

Кражбите са най-честите престъпления

През 2023 година общият брой на разследваните досъдебни производства е 2724. Новообразуваните са 2115 – 1796 досъдебни по общия ред и 319 бързи полицейски производства. Изпратени в прокуратурата през отчетения период са 2124, от които 814 с повдигане на обвинение и мнение за предаване на съд. Най-голям относителен дял от всички разследвани престъпления през 2023 г. имат кражбите – общо 424.
Най-голям брой бързи полицейски производства има образувани за управление на моторно превозни средство след употреба на алкохол или наркотични вещества и техни аналози- 117.
След влизане в сила на измененията в Наказателния кодекс от месец август 2023 година в ОДМВР-Шумен са водени разследвания по 69 производства, по които са иззети със съответния протокол 53 моторни превозни средства, 36 от които са били собственост на виновния водач. Постановени са 31 присъди, като отнетите със съдебен акт МПС в полза на държавата са 22 и за тях е в ход процедурата по одържавяването им.
Разследвани през годината са разследвани 98 престъпления против брака и семейството, 105 принуди, 104 измами, 15 грабежа, 69 тежки и средни телесни повреди, 25 телесни повреди нанесени по непредпазливост, 35 обсебвания, 88 престъпления за унищожаване и повреждане на чуждо имущество, 135 престъпления в стопанските отрасли, 82 в горския фонд 20 против паричната и кредитна система, 141 документни престъпления, 57 хулиганства, 49 палежа, 16 пътно-транспортни произшествия с последвала смърт и 73 птп с телесна повреда. Разследвани са 276 случая за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици, 176 за притежание, производство, разпространение на наркотични вещества.
Годишният отчет – анализ се проведе в присъствието на директора на ОДМВР- Шумен ст. комисар Георги Гендов, комисар Пламен Тодоров- заместник-директор на областната дирекция на полицията, заместник- окръжният прокурор на Шумен Делян Димитров и административният ръководител на Районна прокуратура – Шумен Любомир Георгиев.
Делян Димитров благодари на разследващите полицаи за срочността при разследването и положените усилия за бързо приключилите дела, които са под надзора на окръжната прокуратура. Административният ръководител на РП- Шумен Любомир Георгиев поздрави разследващи полицаи за ефективната им работа, индикатор за която са намаленият брой дела с мнение за прекратяване. Нашата обща цел е Шумен да бъде един по-спокоен града за живеене, допълни прокурор Георгиев.
Ст. комисар Гендов благодари на служителите в отдел „Разследване“ за постигнатите през годината резултати и начерта приоритетите за работа през тази година.

Print Friendly, PDF & Email